Menu
Te weinig bekend over risico’s gebruik algoritmes bij sollicitaties

Er wordt steeds meer gesproken over gebruik van algoritmes bij sollicitaties. Bedrijven en organisaties moeten weten wat de risico’s zijn. Het kan niet zo zijn dat een sollicitant op grond van door het algoritme aangeleerde bias wordt afgewezen, zegt Amerik Klapwijk, beleidsmedewerker van VCP.

Aanpassing sollicitatiecode

De VCP heeft meegewerkt aan een aanpassing van de sollicitatiecode, waarin regels staan waaraan bedrijven en sollicitanten zich moeten houden. De Stichting van de Arbeid heeft de aangepaste code aangeboden aan staatssecretaris Van Ark (SZW). Op verzoek van de VCP is er in de code een bepaling gekomen over het gebruik van data-recruitment, zoals algoritmes of kunstmatige intelligentie.

Verkeerde input

“Een algoritme kan van zichzelf nog zo goed zijn, als er in de ingevoerde data een bias zit, kan het toch misgaan”, zegt VCP-beleidsmedewerker Amerik Klapwijk. “Wat je er instopt, komt er in dan ook weer uit. Vooroordelen of discriminatoir gedrag uit het verleden kunnen dan onderdeel worden van de output van een algoritme. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor mensen. Daar moet je als bedrijf van bewust zijn. Je moet weten waar je aan begint.”

Tekortkomingen

In de sollicitatiecode staat onder meer dat bedrijven moeten weten wat de mogelijke tekortkomingen zijn van de ingezette kunstmatige intelligentie (AI). De toepassingen moeten dan ook transparant zijn. Mocht een door het algoritme afgewezen sollicitant een toelichting willen op de uitslag, dan moet hij die ook krijgen.

Eerlijke kans

De NVP Sollicitatiecode is een gedragscode en bevat basisregels die organisaties en sollicitanten in acht behoren te nemen bij de werving en selectie ter vervulling van vacatures. Het doel van de code is een norm te bieden voor een transparante en eerlijke werving en selectieprocedure.

Laatste nieuws

VCP-voorzitter Nic van Holstein bezoekt Chemelot

10 april 2024

VCP-voorzitter Nic van Holstein bezoekt Chemelot

Week van de Overgang: Maak Werk van Gezondheid en Welzijn

10 april 2024

Week van de Overgang: Maak Werk van Gezondheid en Welzijn

VCP bestaat 10 jaar en 50 jaar

10 april 2024

VCP bestaat 10 jaar en 50 jaar

Meer nieuws