Menu
Tips om belastingdruk dragelijk te houden

De marginale belastingdruk van de middeninkomens schiet omhoog. Voor de MHP is dit aanleiding om belastingtips voor de achterban te bundelen onder het motto: Hoe kunnen we de belastingdruk dragelijker maken door te voorkomen dat u teveel belasting betaalt ? In de maand november is ingegaan op de stemrechtvrijstelling en op middeling. Voor deze maand heeft de MHP een aantal oudejaarstips op een rijtje gezet.
Via het thema ‘Uitgelicht’ op de website vindt u de tips. Heeft u zelf nog een goede belastingtip die u wilt delen ? Meld het ons via e-mail info@vc-mhp.nl.

Tips december 2013: Oudejaarstips

Drempelbedragen en aftrekposten benutten


In de fiscaliteit gelden voor een aantal aftrekposten drempelbedragen waaronder kosten niet aftrekbaar zijn. Indien u aftrekbare kosten heeft gemaakt afgelopen jaar, dan is dit het moment om goed te checken of u de drempelbedragen haalt. Wanneer u boven een bepaalde drempel uitkomt, dan kunt u mogelijk gebruik maken van aftrekposten. Soms kunt u met beperkte extra uitgaven het drempelbedrag toch halen, terwijl u er anders onder zou blijven en niets kunt aftrekken. Voor de volgende aftrekposten bestaan bijvoorbeeld drempelbedragen: ziektekosten, giften aan algemeen nut beogende instellingen (ANBI), culturele ANBI’s of steunstichtingen SBBI. Kosten die u kunt declareren voor uw (vrijwillige) werkzaamheden voor zo’n instelling, kunt u eventueel ook schenken. U kunt ook uw kinderen elk jaar een bedrag belastingvrij schenken. Voor 2013 is dit een bedrag van € 5.141.
Een andere belangrijke aftrekpost om in de gaten te houden is de lijfrenteaftrek (rekenhulp).
Meer informatie over drempelbedragen en aftrekposten vindt u op de site van de belastingdienst.

Fiscaal verstandig betalen

U betaalt belasting over uw spaargeld in box 3 van de Inkomstenbelasting. Wanneer uw vermogen in box 3 het heffingvrije vermogen van € 21.139,- op de peildatum van 1 januari 2014 overstijgt, dan moet u vermogensrendementsheffing betalen. Door verstandig te betalen kunt u deze heffing beperken. Het kan gunstig zijn om een aantal grote uitgaven te doen voor 31 december a.s., zodat het saldo op uw bankrekening lager is op de peildatum. Bijvoorbeeld indien u een rekening moet betalen begin 2014 of een grote aankoop wil doen, dan is het gunstig om dat nog in december te voldoen. De omvang van uw vermogen in box 3 wordt niet alleen belast, maar wordt ook meegenomen bij het vaststellen van eigen bijdrages AWBZ, zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget. Meer informatie over box 3 vindt u op de site van de belastingdienst.

photo credit: Sheila’s

Laatste nieuws

VCP-voorzitter Nic van Holstein bezoekt Chemelot

10 april 2024

VCP-voorzitter Nic van Holstein bezoekt Chemelot

Week van de Overgang: Maak Werk van Gezondheid en Welzijn

10 april 2024

Week van de Overgang: Maak Werk van Gezondheid en Welzijn

VCP bestaat 10 jaar en 50 jaar

10 april 2024

VCP bestaat 10 jaar en 50 jaar

Meer nieuws