Menu
Toenemend tekort aan professionals op de arbeidsmarkt

De techniek en ICT kampen met steeds grotere personeelstekorten. Dat staat in het UWV-rapport ‘Kansrijke beroepen: waar is de arbeidsmarkt krap? Landelijk overzicht’. Andere sectoren zoals de bouw, het onderwijs en de zorg zitten met hetzelfde probleem. De uitkomsten van het UWV-rapport komen overeen met het beeld dat de VCP heeft.

Vergrijzing
De personeelskrapte wordt veroorzaakt door de economische groei, die tot meer vacatures leidt. Daarnaast stromen veel ervaren professionals uit door de vergrijzing. Zij gaan met pensioen, maar de instroom vanuit het beroepsonderwijs is onvoldoende om dit op te vangen. Dit blijft de komende jaren zo. Het gaat onder andere ook om docenten exacte vakken, programmeurs en verpleegkundigen.

Bij- en omscholing en professionals serieus nemen
Volgens de VCP wordt het steeds belangrijker dat professionals faciliteiten krijgen om zich te laten bij- en omscholen, zodat klaar zijn voor de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Werkgevers hebben daarbij een taak, maar ook ondersteuning voor werkzoekenden vanuit het UWV is daarbij nodig. Daarnaast is het belangrijk dat werkgevers de professionals ook voldoende waarderen, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. Professionals willen serieus genomen worden in hun vak en de ruimte krijgen om dat uit te oefenen. Een gewoon vast contract en goede beloning helpt natuurlijk ook om personeel te krijgen of te behouden. Je moet als werkgever niet klagen over personeelstekort wanneer je onvoldoende serieus neemt of magere arbeidsvoorwaarden biedt.

Laatste nieuws

Advies aan Hoge Raad over toepassen arbeidskorting bij WGA-uitkering

24 juni 2024

Advies aan Hoge Raad over toepassen arbeidskorting bij WGA-uitkering

Politie stopt bijstand deurwaarders, politiebureaus weer dicht

19 juni 2024

Politie stopt bijstand deurwaarders, politiebureaus weer dicht

Ben jij mantelzorger? Vul dan nu onze enquête in.

19 juni 2024

Ben jij mantelzorger? Vul dan nu onze enquête in.

Meer nieuws