Menu
Tweede Kamer begint met behandeling nieuwe pensioenwet

De Tweede Kamer begint deze maand met de behandeling van de nieuwe pensioenwet. Komende maandag, 12 september, staat het eerste overleg gepland; dat zal vooral technisch van aard zijn waarbij een aantal Kamerleden uit de Commissie SZW de minister uitgebreid zullen bevragen over specifieke onderdelen en de beweegredenen van de wet. De bedoeling is dat de Kamer later in de maand de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) plenair en op hoofdlijnen behandelt. De VCP volgt het parlementaire proces met grote interesse.

Planning

Als de behandeling door de Kamer volgens plan verloopt, zal de nieuwe pensioenwet begin oktober in stemming worden gebracht. Daarna moet de Eerste Kamer zich ook nog over de nieuwe pensioenwet buigen. Het ministerie van SZW hoopt dat dat dit jaar nog gebeurt, maar het is nog niet zeker of het ook gaat lukken. De VCP heeft de planning van SZW eerder al ambitieus genoemd.

Technisch en omvangrijk

De nieuwe pensioenwetgeving is zeer omvangrijk en technisch en er leven dan ook veel vragen. De afgelopen maanden heeft SZW in schriftelijke rondes honderden vragen van Kamerleden moeten beantwoorden. Ook zijn er al een tweetal nota’s van wijzigingen ingediend bij het wetsvoorstel, de laatste op 7 september en daarin gaat het vooral om technische en redactionele wijzigingen. Behalve de Wet Toekomst Pensioenen moet de Kamer ook nog lagere wet- en regelgeving behandelen. Dat gebeurt nadat de WTP is aangenomen.

 

Laatste nieuws

pensioenlab

22 mei 2024

Bijeenkomst PensioenLab: Een Succesvolle Afsluiting

coalitieakkoord

16 mei 2024

Eerste reactie VCP: Gemengde gevoelens bij hoofdlijnenakkoord 2024-2028

acties vakbonden vroegpensioen

15 mei 2024

Vakbonden: ‘Onvermijdelijk hardere acties als regeling er niet komt’

Meer nieuws