Menu
Uitbreiding vaderschapsverlof moet gewoon doorgaan

De VCP geeft het signaal aan de Tweede Kamer dat de uitbreiding van het vaderschapsverlof zo snel als mogelijk in moet gaan. Dit mag niet op de lange baan worden geschoven, aldus VCP-voorzitter Nic van Holstein. De VCP vindt het dan ook spijtig dat het wetsvoorstel gisteren door de Tweede Kamer controversieel is verklaard.

Uitbreiding vaderschapsverlof kent veel voordelen
Bij moderne arbeidsverhoudingen hoort ook modern ouderschap. Uitbreiding van de verlofregelingen zorgt al direct vanaf de geboorte van het kind voor een betere verdeling van zorg en arbeid tussen mannen en vrouwen. Dit betekent dat vrouwen én mannen de ruimte moeten krijgen om betrokken te zijn bij de zorg voor een kind, in het eerste levensjaar en dit beter inpasbaar te maken in het werk. Nederland moet snel uit de achterhoede van Europa komen. Daarnaast is betaald ouderschapsverlof goed voor de ontwikkeling van het kind, maakt het vaders gelukkiger, verbetert het de arbeidsparticipatie van vrouwen en vermindert het werkstress.

Vijf dagen te kort
Vijf dagen ouderschapsverlof vindt de VCP een goede eerste stap. Op den duur is de VCP van mening dat vijf dagen vaderschapsverlof te kort is. Ook met vijf dagen bungelt Nederland nog achteraan bij de geïndustrialiseerde landen die lid van OESO zijn. Landen als Estland, Verenigd Koninkrijk en Mexico hebben langer vaderschapsverlof dan Nederland en het OESO-gemiddelde ligt op acht weken. De VCP blijft daarom pleiten voor langer vaderschapsverlof en streeft naar tien dagen, maar het begint met de eerste stap naar vijf dagen. Het niet behandelen van het wetsvoorstel leidt tot onnodig uitstel van de ingangsdatum.

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws