Menu

24-09-2009

Vakcentrales blijven streven naar SER-advies AOW

DEN HAAG (ANP) – Vakcentrale MHP ziet nog steeds kansen voor een unaniem SER-advies over de AOW. ,,Het is onwaarschijnlijk moeilijk, maar ik heb hoop dat het lukt. Aan de SER-voorzitter (Alexander Rinnooij Kan) zal het niet liggen en ook niet aan de FNV-voorzitter Agnes Jongerius”, zegt voorzitter Richard Steenborg van de vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel. Volgens hem is de SER ,,er al een heel eind in”.

Hij is een van de weinigen die zich nog hoopvol toont. Het overleg tussen werkgevers en vakbeweging in de Sociaal-Economische Raad (SER) zit al weken muurvast en de tijd begint te dringen. Het advies moet er voor 1 oktober liggen. ,,Er liggen dus nog kansen, die moet je benutten.”

Werkgeverskoepel VNO-NCW verwijt de FNV die fel tegen een hogere AOW-leeftijd is, niet te willen bewegen. ,,Dat beeld is niet juist”, stelt Steenborg. Volgens hem heeft de werkgeversorganisatie de afgelopen week voor de ramkoers gekozen door die beschuldiging te uiten en door opeens met de eis te komen dat de leeftijdsgrens voor aanvullende pensioenen dan ook naar 67 moet.

,,Het is onwaarschijnlijk belangrijk dat er een unaniem advies komt”, zegt de MHP-voorzitter. ,,Geen advies betekent de botte bijl”. Want dan kan het kabinet verder met de plannen de AOW naar 67 jaar te brengen. Het betekent ook ,,een deuk” voor de SER en ,,je komt als sociale partners op afstand te staan”.

De AOW is een basisvoorziening, daar moet je niet aan tornen, vindt de MHP. Wie wil, moet langer kunnen doorwerken, maar een verplichting mag het niet zijn. Steenborg wijst erop dat oorspronkelijk het argument voor het optrekken van de leeftijd de verhoging van de arbeidsparticipatie was. ,,Maar er zijn nog heel veel mensen tussen de 55 en 65 die niet aan de bak komen.” Ook veel vrouwen werken in een kleine deeltijdbaan. Er is volgens hem dus nog een enorm potentieel aan arbeidskrachten.

Nu is de AOW verworden tot een kostenvraagstuk, stelt Steenborg, een bezuinigingsoperatie. Voor een goede discussie over een toekomstbestendig pensioenstelsel moeten AOW en het aanvullend pensioen in hun samenhang worden besproken. Die discussie vergt tijd.

Laatste nieuws

Nic van Holstein

27 februari 2024

In gesprek met Nic van Holstein: De poort naar politiek Den Haag

Arbeidsmarkt diversiteit architect

22 februari 2024

Meer werknemers bouwen pensioen op!

Steun het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen

20 februari 2024

Steun het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen

Meer nieuws