Menu
Vakcentrales scherp tegen alcohol- en drugstesten op werkvloer

De vakcentrales FNV, CNV en VCP zijn fel tegen het voornemen van het kabinet om alcohol- en drugstesten op de werkvloer mogelijk te maken. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven ze dat het voorstel in strijd is met de grondrechten en dat er geen enkele noodzaak is om dit te gaan doen.

Geen enkele noodzaak

Minister Karien van Gennip (SZW) wil alcohol- en drugstesten opnemen in de Arbowet omdat dat volgens haar bijdraagt aan een veilige werkomgeving. Onzin, zeggen de drie vakcentrales. Als bedrijven hun Arbobeleid op orde hebben, is dat helemaal niet nodig. Bovendien zijn er geen cijfers waaruit blijkt dat er überhaupt een probleem is. De testen zetten de relatie tussen werknemers en werkgevers alleen maar onnodig onder druk.

Grondrechten

Volgens de vakcentrales zijn de testen in strijd met grondrechten, zoals de persoonlijke levenssfeer en het recht op lichamelijke integriteit. Het is een paardenmiddel en bovendien zijn er andere manieren om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen, aldus de brief. Het voorstel doet volgens de vakcentrales sterk denken aan corona, toen werknemers onder druk werden gezet om zich te laten testen of te vaccineren.

Gevaarlijke stoffen

In eerste instantie wil de minister alcohol en drugstesten mogelijk maken bij zogeheten Risicovolle bedrijven, waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen. Daarna wil ze bekijken of het ook op andere plekken kan.

Laatste nieuws

Steun het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen

20 februari 2024

Steun het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen

economie krapte arbeidsmarkt

19 februari 2024

Stand van de economie: onder de motorkap

Innovatie is nodig voor veiligheid in de luchtvaart

13 februari 2024

Innovatie is nodig voor veiligheid in de luchtvaart

Meer nieuws