Menu

Culemborg, 7 maart 2012

Persbericht FNV, CNV en MHP d.d. 6 maart 2012

Vakcentrales vragen Europese Commissie stakingsrecht te redden

In een gezamenlijke brief vragen FNV, CNV en MHP de Europese Commissie het uitgelekte Monti II voorstel in te trekken. Dit voorstel brengt fundamentele rechten van Nederlanders – met name het stakingsrecht – in gevaar.

De drie vakcentrales hadden goede hoop dat Monti II de zorgen rond fundamentele sociale rechten zou kunnen wegnemen. Die rechten van gewone Europese burgers en werknemers dreigen ingeperkt te worden door het jongste Europees Verdrag. Maar ook dreigt het voorstel Monti II het stakingsrecht in te perken en fundamentele mensenrechten ondergeschikt te maken aan economische vrijheid.

Eerder vroeg FNV-voorzitter Agnes Jongerius premier Mark Rutte om de dreigende inperking van het stakingsrecht tegen te houden. Jongerius: “Met dit voorstel wordt de vrije markt belangrijker gemaakt dan het recht van mensen om te staken, terwijl staken toch een fundamenteel mensenrecht is. Onze voorvaders hebben er hard genoeg voor gevochten. Wij moeten dit fundamentele recht bewaken.”

CNV-voorzitter Jaap Smit: “Het stakingsrecht is een fundamenteel sociaal recht. Het CNV hecht daarom ook meer waarde aan het stakingsrecht dan aan de grensoverschrijdende vrijheden, zoals vrij verkeer van kapitaal, goederen, diensten en mensen. Staken is in de polder wat het CNV betreft het uiterste middel. De praktijk wijst ook uit dat doorgaans in Nederland alleen gestaakt wordt als het echt niet anders kan. Er is dan ook geen aanleiding om dit recht verder in te perken.”
“Het zich vernieuwende Europa moet zich blijven ontwikkelen binnen de geldende sociale verhoudingen. Het recht op staken is hier een fundamenteel onderdeel van. Het is een uiterste middel om in te zetten. Dit recht mag nu en in de toekomst in Europa niet aangetast worden”, aldus MHP-duovoorzitter Bob van der Wal.

Op www.stakenmoetmogen.nl kunnen mensen een petitie tekenen, die oproept het stakingsrecht te beschermen.

Laatste nieuws

Pensioenfederatie lanceert handige tool: ‘Bij welk pensioenfonds hoor ik?’

22 maart 2023

Pensioenfederatie lanceert handige tool: ‘Bij welk pensioenfonds hoor ik?’

Grote zorgen om het leidend maken van medisch oordeel bedrijfsarts

21 maart 2023

Grote zorgen om het leidend maken van medisch oordeel bedrijfsarts

Petitie: De VCP pleit voor behoud inkomensondersteuning ouderen

21 maart 2023

Petitie: De VCP pleit voor behoud inkomensondersteuning ouderen

Meer nieuws
Naar boven