Menu
Vanaf 1 maart 1000 euro subsidie voor opleiding werkenden

Op 1 maart treedt een nieuwe regeling in werking voor financiering van scholingskosten. Werkenden en niet-werkenden kunnen jaarlijks 1000 euro subsidie krijgen voor een opleiding. Maar wees op tijd: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Hieronder de belangrijkste onderdelen van deze zogeheten STAP-regeling.

Wat is STAP?

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. De regeling houdt in dat je maximaal 1000 euro subsidie kunt krijgen voordat de opleiding begint. STAP komt in de plaats van de scholingsaftrek, waarbij je achteraf geld terugkreeg van de belasting. Iedere volwassene die een ‘band’ heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt komt ervoor in aanmerking.

Hoe werkt het?

Je schrijft je eerst in bij een opleiding die onder de regeling valt, met het aanmeldingsbewijs doe je vervolgens de aanvraag voor een STAP-budget. Dat gebeurt bij het UWV, op het STAP-portaal vind je algemene informatie. In het zogeheten scholingsregister staan de namen van opleidingen die voor het STAP-budget in aanmerking komen. Door de naam in te vullen van een opleiding zie je direct wat de mogelijkheden zijn. Het aanvragen zelf doe kun je vanaf 1 maart doen op het aanvraagportaal STAP-budget. Meerjarige opleidingen komen (vooralsnog) niet in aanmerking voor het STAP-budget, hetzelfde geldt voor EVC-trajecten.

Wanneer?

Dit jaar zijn er vanaf 1 maart vijf tijdvakken van twee maanden waarin iemand een STAP-budget kan aanvragen. Het eerste tijdvak is maart-april. Binnen drie maanden na afloop van dat tijdvak moet de opleiding beginnen, in dit geval dus op uiterlijk 31 juli. Voor het tijdvak mei-juni is dat dus 30 september, en zo verder.

Budget

Voor de STAP-regeling is jaarlijks 218 miljoen euro beschikbaar. Dat geld wordt over de tijdvakken verdeeld. Concreet komt het er op neer dat per jaar ongeveer 300.000 mensen scholing kunnen volgen met een STAP-budget. Maar je moet wel op tijd zijn. Wie in een bepaald tijdvak achter het net vist, kan in de periode daarna alsnog een aanvraag doen.

Opleiders

Opleidingen moeten aan een aantal eisen voldoen om in aanmerking te komen voor de STAP-regeling. Erkende opleiders krijgen een registratie in het Scholingsregister, dat door DUO wordt beheerd. Na een aanvraag betaalt UWV het STAP-budget als voorschot uit aan de opleider. Later, aan het eind van de opleiding, wordt de subsidie definitief vastgesteld.

Laatste nieuws

Politie stopt bijstand deurwaarders, politiebureaus weer dicht

19 juni 2024

Politie stopt bijstand deurwaarders, politiebureaus weer dicht

Ben jij mantelzorger? Vul dan nu onze enquête in.

19 juni 2024

Ben jij mantelzorger? Vul dan nu onze enquête in.

Hoge Raad box 3-uitspraak brengt vraagtekens voor middengroepen

12 juni 2024

Hoge Raad box 3-uitspraak brengt vraagtekens voor middengroepen

Meer nieuws