Menu
Vast werk beste garantie op werk en inkomen

Liefst de helft van de daling van de arbeidsinkomensquote (AIQ) kan aan de flexibilisering worden toegeschreven, blijkt uit een analyse van De Nederlandsche Bank. Volgens de VCP moet het kabinet nu serieus paal en perk stellen aan de doorgeslagen flexibilisering. “Ook dit onderzoek laat weer eens zien dat werknemers de dupe worden zonder normaal contract. Uiteindelijk draait de Nederlandse samenleving meer en meer op voor de doorgeslagen flexibilisering”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.

Zwakke positie
Een zwakkere onderhandelingspositie van werkenden in de flexibele schil is volgens DNB de voornaamste reden dat toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt gepaard kan gaan met neerwaartse druk op de AIQ. Daarnaast is er sprake van een lagere organisatiegraad van werkenden in de flexibele schil. Daar komt bij dat de flexibilisering ook de positie van werknemers met een vast dienstverband ondermijnt. Deze groep moet immers concurreren met werkenden in de flexibele schil, die over het algemeen goedkoper zijn.

Flexibilisering: bij piek en ziek
Volgens de VCP zou een normaal arbeidscontract de norm moeten zijn. “Dat biedt de beste garantie op werk en inkomen. Volgens Van Holstein is de flexibilisering een symptoom dat het allemaal goedkoper moet, ook door zaken als globalisering en toenemende concurrentie. “Flexibilisering kan een middel zijn om zaken als ziekteverzuim of een piek in de productie op te vangen. Maar daar moet het bij blijven.”

Globalisering
Het onderzoek van DNB heeft betrekking op acht Nederlandse bedrijfstakken over de periode 1996-2015: industrie, bouwnijverheid, handel, vervoer & opslag, horeca, informatie & communicatie, specialistische zakelijke diensten en verhuur & overige zakelijke diensten. In zeven daarvan is de stijging van de flexibele schil gepaard gegaan met een daling van de AIQ; in de specialistische zakelijke dienstverlening is de AIQ iets toegenomen. DNB benadrukt dat ook technologische vooruitgang en globalisering een dempende werking kunnen hebben op de AIQ.

Laatste nieuws

Hoe staat het met de leercultuur in uw organisatie?

24 juli 2024

Hoe staat het met de leercultuur in uw organisatie?

VCP: bezuiniging 22% op ambtenaren niet realistisch, onverantwoord en ondoordacht

23 juli 2024

VCP: bezuiniging 22% op ambtenaren niet realistisch, onverantwoord en ondoordacht

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Meer nieuws