Menu
VCP: abrupt einde aan succesvolle steunmaatregelen

De Vakcentrale voor Professionals (VCP) is verrast door het kabinetsbesluit om de steunmaatregelen in het vierde kwartaal stop te zetten. “Het zou jammer zijn als bedrijven die dankzij de steun op de been konden blijven, nu alsnog in de problemen komen en mensen moeten ontslaan. Wij hopen niet dat het zover komt. Dat is in het overleg met het kabinet ook aangegeven”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.

Onzekerheden

“Corona is op zijn retour, maar de onzekerheden zijn nog niet voorbij. Dat geldt voor zowel het virus als de bewegingsvrijheid van sommige bedrijven, ook internationaal. Het kabinet perkt nu generiek de steun in, maar het zou logischer zijn als het kabinet de voorwaarden specifiek had aangepast. In het vierde kwartaal houden de steunmaatregelen op te bestaan. We moeten voorkomen dat we het kind met het badwater weggooien, juist nu de economie bezig is zich te herstellen. Het zou daarom verstandig zijn als het kabinet een plan B achter de hand houdt, voor het geval het weer misgaat”, zegt Nic van Holstein.

Recessie afgewend

Volgens de VCP staat het succes van de steunmaatregelen buiten kijf. Door het steunpakket is een langdurige recessie afgewend en behielden veel werknemers hun baan. Mensen konden in dienst blijven en zijn niet in de WW beland. Het snelle economisch herstel is vooral positief voor de overheidsfinanciën geweest.

NOW

De afrekening van de eerste periode NOW loopt nog, dus we moeten ons niet laten meeslepen door sentiment en incidenten, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. “Natuurlijk voelt het niet goed wanneer bedrijven die steun ontvangen hebben tegelijkertijd winsten maken. De oproep van het kabinet om steun terug te betalen wanneer het achteraf gezien niet nodig is daarom goed te begrijpen. Tegelijkertijd moet niet vergeten worden dat het doel van de NOW was om ontslagen te voorkomen en lonen door te betalen. Het geld is als het goed is bij de werknemers terechtgekomen.”

Laatste nieuws

pensioenlab

22 mei 2024

Bijeenkomst PensioenLab: Een Succesvolle Afsluiting

coalitieakkoord

16 mei 2024

Eerste reactie VCP: Gemengde gevoelens bij hoofdlijnenakkoord 2024-2028

acties vakbonden vroegpensioen

15 mei 2024

Vakbonden: ‘Onvermijdelijk hardere acties als regeling er niet komt’

Meer nieuws