Menu
VCP-bestuurslid Aleid Ringelberg mikt op nieuwe aanwas

De VCP heeft Aleid Ringelberg van vakorganisatie CMHF benoemd tot lid van het Algemeen Bestuur (AB). Ze neemt de plaats in van Louis Otten, die vorig jaar afscheid nam. Ringelberg wil zich actief inzetten voor een verbreding van de vakbond, met meer jongeren en meer diversiteit in de achterban.

Expertise

Aleid Ringelberg studeerde geneeskunde en werkte jarenlang op het ministerie van Sociale Zaken, waar ze actief was op het brede terrein van arbeid en gezondheid. Ook maakte ze er deel uit van de ondernemingsraad. Bij de CMHF is ze voorzitter van de sector Functionarissen Overheid (FO), waar verschillende beroepsverenigingen onder vallen, zoals van de belastingdienst, de deurwaarders, de nieuwe ambtenaar maar ook de luchtverkeersleiding. Twee jaar geleden werd ze geridderd voor haar werk bij onder meer de CMHF, de OR, de gemeenteraad Hillegom, het A+O Fonds Rijk en haar eigen vereniging VMHF-SZW.

Diversiteit

In haar nieuwe functie als AB-lid neemt Aleid een ‘schat aan ervaring’ mee. Die hoopt ze in te zetten voor de vakbond zelf en meer algemeen voor meer diversiteit in de polder, waar de man-vrouwverhouding nog niet optimaal is. “Het zou goed zijn als er meer evenwicht komt”, zegt Aleid, die zichzelf omschrijft als open, eerlijk, en jong van geest. Drie jaar terug verbaasde ze zich openlijk over een foto van de pensioenonderhandelaars, in de aanloop naar het Pensioenakkoord. “Dat waren alleen mannen, ik vond dat eigenlijk niet kunnen. Het triggerde mij om in een OR-campagne korte tijd later volop in te zetten voor nieuwe en jonge aanwas en meer diversiteit. Dat was in de aanloop naar verkiezingen van een nieuwe ondernemingsraad. En die zijn succesvol verlopen.”

Hectiek

Aleid Ringelberg vermoedt dat de hectiek van de dag niet altijd in het voordeel werkt van vakbonden. “Er ligt heel veel op hun bord, er komen steeds maar nieuwe voorstellen voorbij waar men iets van moet vinden.” Ze denkt verder dat werkgevers een positieve rol zouden kunnen spelen door vakbonden ‘meer in positie te brengen’. “Uiteindelijk trekken we samen op en kunnen we elkaar ook versterken. Dat is immers in het belang van een bedrijf of onderneming. ”

Verbinding

Binnen het Algemeen Bestuur van de VCP hoopt Aleid Ringelberg ook meer verbinding tot stand te brengen tussen vakverenigingen en werknemers, ook als ze geen lid zijn van een vakbond. “Bij de sector FO van de CMHF zijn we actief aan de slag, met het voorbereiden van een aparte website en een campagne. “We hopen zo meer professionals aan ons te binden, daar doen we het uiteindelijk voor. Het zou mooi zijn als de vakbond en vakverenigingen er de komende tijd in slagen meer nieuwe, jonge generaties te interesseren. Dit om samen te leren van elkaar, te profiteren van een netwerk van professionals en zo je eigen vakmanschap te versterken.”

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws