Menu
VCP: Ga nu niet GGD-medewerkers ontslaan

Medewerkers van test- en priklocaties van de GGD moeten een normale aanstelling krijgen wanneer hun tijdelijke contracten erop zitten. “Er is geen enkele reden om hen te laten gaan. Bovendien zijn de corona-besmettingscijfers zo hoog dat deze werknemers voorlopig hard nodig zijn”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.

Structureel werk

De VCP reageert hiermee op berichten dat de GGD zich genoodzaakt ziet de contracten van deze mensen niet te verlengen, tenzij er garanties zijn voor langdurige COVID-financiering van het ministerie van VWS. Volgens VCP-voorzitter Van Holstein kan gewoon een contract voor onbepaalde tijd worden aangeboden door de GGD. “Het is natuurlijk vreemd dat de GGD met tijdelijke contracten werkt en telkens opnieuw werft en opleidt. Het gaat voorlopig gewoon om structureel werk. Wanneer het werk op een later moment wegvalt, dan loopt ontslag via de gebruikelijke UWV-route. Het is een mythe dat werknemers direct met gouden ketens vastzitten. Bij structureel werk hoort in principe een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De pandemie duurt nu al twee jaar en zal de komende jaren niet weg zijn. Dus geef ze gewoon een contract.”

COVID en GGD

De VCP-voorzitter vindt dat het ministerie van VWS hier ook een verantwoordelijkheid heeft. “Je kunt als opdrachtgever niet voor een dubbeltje op de eerste rij gaan zitten. Het is nu van het grootste belang dat de GGD deze mensen in dienst houdt, zodat we snel kunnen testen en prikken en de pandemie zo effectief mogelijk kunnen bestrijden. Gebeurt dat niet, dan snijden we ons als samenleving enorm in de vingers. Opschalen met de huidige schaarste op de arbeidsmarkt wordt dan heel erg lastig en mogelijk ontwrichtend in diverse sectoren, waaronder de zorg zelf. Dat is het paard achter de wagen spannen.”

Laatste nieuws

In memoriam Wolter Muller

2 december 2023

In memoriam Wolter Muller

Vacature secretariaatsmedewerker VCP (24 uur)

28 november 2023

Vacature secretariaatsmedewerker VCP (24 uur)

Update uitwerking arbeidsmarktpakket

28 november 2023

Update uitwerking arbeidsmarktpakket

Meer nieuws