Menu
VCP: Geen versoepeling ontslagrecht

“Doe normaal.” Dat is de boodschap van VCP-voorzitter Nic van Holstein aan de werkgevers naar aanleiding van het bericht dat zij het ontslagrecht willen versoepelen. “De afspraken uit het Sociaal Akkoord bestaan nog geen vier jaar en werkgevers willen er nu al vanaf. Misschien moeten zij zich eerst maar eens houden aan eerdere afspraken over ontslagrecht.” De kritiek van werkgevers is volgens Van Holstein veel te voorbarig. Sociale partners en politiek hebben vorig voorjaar nog duidelijk afgesproken om de geplande evaluatie af te wachten.

Doorgeslagen flexzucht
De VCP ziet steeds vaker dat professionals onder druk komen vanwege doorgeslagen flexzucht van werkgevers. Het argument dat versoepelen van ontslagrecht leidt tot meer vaste banen is aantoonbaar onjuist. Uit onderzoek blijkt dat versoepeling van het ontslagrecht niet leidt tot meer vaste banen, maar alleen tot een verdere toename van flex. “Flex zou alleen bedoeld moeten zijn voor piek en ziek. Een normaal vast contract moet de norm zijn. Een professional wil zekerheid van werk en inkomen en zijn werk gewoon goed doen. Door de flexzucht is een normaal contract tegenwoordig steeds schaarser aan het worden”, aldus VCP-voorzitter Van Holstein.

Duidelijk ontslagrecht
In het Sociaal Akkoord hebben werkgevers- en werknemersorganisaties een duidelijk ontslagrecht afgesproken en daarbij de kantonrechtersvergoeding losgelaten. Een werkgever moet dus gewoon een fatsoenlijk en kloppend ontslagdossier hebben en transitievergoeding betalen, zoals dat hoort bij goed werkgeverschap. Je kunt daar als werkgevers niet eenzijdig van afstappen. Voor de VCP is het ontslagrecht geen onderwerp voor de besprekingen in de SER.

Laatste nieuws

Gesprekken over verlenging Regeling Vervroegd Uittreden vastgelopen

8 december 2023

Gesprekken over verlenging Regeling Vervroegd Uittreden vastgelopen

Uitnodiging bijeenkomst werk en mantelzorg

6 december 2023

Uitnodiging bijeenkomst werk en mantelzorg

In memoriam Wolter Muller

2 december 2023

In memoriam Wolter Muller

Meer nieuws