Menu
VCP: inflatie bevestigt zorgen van mensen thuis

Nieuwe inflatiecijfers laten zien dat mensen terecht bezorgd zijn over de koopkracht. Het wordt tijd dat het kabinet deze zorgen eindelijk serieus neemt, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. Het CBS meldde dat de consumentenprijzen in Nederland vorige maand twee keer zo hard zijn gestegen als gemiddeld in de eurozone.

Energie en voedsel
In Nederland bedroeg de prijsstijging in maart 2,9 procent, in de eurozone was dat 1,4 procent. Dat komt vooral door de prijsstijging van energie en van eten en drinken in Nederland. “Geen wonder dat mensen minder bestedingsruimte ervaren. De lasten zijn ook dit jaar weer gestegen, terwijl dagelijkse levensbehoeften als eten en energie ook steeds meer kosten”, zegt VCP-voorzitter Van Holstein.

Bestedingsruimte
Recent onderzoek van de bij de VCP aangesloten vakorganisatie De Unie liet zien dat veel mensen onzeker zijn omdat zij minder bestedingsruimte ervaren. Er is veel wantrouwen, zowel richting politiek als instituties, niet alleen onder werknemers, maar ook onder bijvoorbeeld gepensioneerden. “Mensen zien keer op keer dat het kabinet iets anders zegt dan de werkelijkheid. Daar moeten we vanaf. Geen vage gemiddelde koopkrachtdiscussies, maar terug naar de realiteit van het huishoudboekje van de burgers.”

Sterkste stijging
In Nederland stegen de energieprijzen het sterkst, mede als gevolg van de hogere tarieven en belastingen voor energie. Ook de prijsstijging van eten en drinken in Nederland was in Nederland het sterkst in de eurozone. Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken in winkels waren in Nederland 3,6 procent duurder dan een jaar eerder. Die stijging is bijna drie keer zo sterk als in de eurozone.

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws