Menu
VCP kiest ‘Professional van het jaar 2014’

De Vakcentrale voor Professionals (VCP) heeft tijdens haar eerste symposium ‘De waarde van Professionals’ Jolien Bueno de Mesquita uitgeroepen tot ‘Professional van het jaar 2014’. Jolien Bueno de Mesquita is psychiater en ontving de award uit handen van SER-voorzitter Wiebe Draijer.

“Wij hebben de Professional van het Jaar ingesteld omdat de waarde van professionals meer aandacht verdient”, aldus Gerrit van de Kamp, VCP-duovoorzitter. De aandacht voor de professional past in de bredere benadering van de beroepsinhoud, die verder gaat dan arbeidsvoorwaarden alleen. Professionals verdienen de ruimte. SER-voorzitter Wiebe Draijer benadrukte bij de uitreiking de waarde van professionals en hun maatschappelijke betrokkenheid. Jolien Bueno de Mesquita heeft de award ontvangen vanwege haar vakmanschap, voorbeeldfunctie en maatschappelijke inzet.

 • Er waren zeven genomineerden voor de Professional van het jaar 2014, voorgedragen door bij VCP aangesloten vakorganisaties, te weten:
  • Wine Baljet (docent Nederlands als tweede taal): “Wine Baljet geeft al tientallen jaren met veel inzet en passie Nederlands aan anderstaligen en schrijft daarover maandelijks humoristische, ontroerende en herkenbare stukjes in het UNIENFTO-Tijdschrift. Zij leeft erg met haar studenten mee!”
  • Peter Breimer (Philips): “Peter is betrokken bij het vak, onderhoudt zijn vakkennis en draagt deze ook uit in maatschappelijk relevante organisaties. Dit alles bij elkaar onderscheidt hem als een ware professional.”
  • Maarten Brink (brigadier politie): “Maarten pakt zijn professionele ruimte in het vak door slim, snel en daadkrachtig te handelen. Hij is een energieke, positieve en hardwerkende collega, die zich inzet voor zijn collega-agenten. Maarten = Politie.”
  • Jolien Bueno de Mesquita (psychiater): “Jolien is een zeer betrokken professional die goed is in haar vak alsmede maatschappelijk betrokken is. Zij zet zich in haar vakgebied actief in, vergaart veel kennis en staat open voor vernieuwing. Ze kan daardoor als een rolmodel gezien worden voor de moderne arts.”
  • Guus Looij (risicomanager NS): “Guus is zeer kundig, betrokken en heeft een uitstekende staat van dienst bij NS. Daarnaast is hij uiterst betrokken en enthousiasmerend binnen de vakvereniging. Ook is hij drummer bij de ‘Roaring Railroad Orchestra’.”
  • Mandy Stoop (docent natuurkunde): “Mandy laat mensen groeien in de manier waarop ze naar de wereld kijken. Ze kan zaken in de ene sector (bijvoorbeeld bedrijfsleven) makkelijk vertalen in concrete voorbeelden in de andere sector (bijvoorbeeld onderwijs). Ze denkt niet in problemen, maar in oplossingen en weet daarmee velen op haar school en binnen de vakvereniging te inspireren.”
  • Tim Timmerman (luitenant ter zee Koninklijke Marine): “Tim is een actieve professional die zich o.a. inzet voor young professionals bij Defensie. Hij steekt veel tijd en energie in de beroepsvereniging binnen defensie en is daar een zeer gewaardeerde kracht.”

“De Vakcentrale voor Professionals wil alle beroepsbeoefenaars betrekken en positie geven bij het sociaal-economisch en maatschappelijk debat.” VCP-duovoorzitters Gerrit van de Kamp en Reginald Visser benadrukken verder dat: “De professional, georganiseerd rond beroep en bedrijf, bij de Vakcentrale voor Professionals centraal staat”. Tijdens het symposium ging het daarom over de waarde van professionals. Het symposium is de afronding van de transitie van MHP naar Vakcentrale voor Professionals. De VCP deed een oproep aan professionele verenigingen in het land zich aan de VCP te verbinden en ook te investeren in het sociaal-economische overleg in dit land.

SER-voorzitter Wiebe Draijer overhandigt de prijs aan de Professional van het Jaar 2014, Jolien Bueno de Mesquita.
Fotograaf: Dirk Hol

Laatste nieuws

Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

17 april 2024

Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

Magazine Nationaal Ambtenarencongres 2024: Samen aan de slag met Sociale veiligheid

16 april 2024

Magazine Nationaal Ambtenarencongres 2024: Samen aan de slag met Sociale veiligheid

webinar arbeidsvoorwaarden

16 april 2024

Terugblik webinar over arbeidsvoorwaarden voor jongeren

Meer nieuws