Menu
VCP-leden voeren actie op 18 maart, en wel hierom

Diverse aangesloten organisaties van de VCP doen mee aan de landelijke actiedag voor een goed toekomstbestendig pensioenstelsel. Enkele van hen komen hier aan het woord. “Het gaat niet alleen om de AOW.”

Ruud Stegers (VNV), bestuurslid VCP
“Er staat veel op het spel. Voor ons als vliegers is dat niet zozeer het bevriezen van de AOW-leeftijd op 66, maar wel de manier waarop het huidige kabinet de pensioenopbouw wil veranderen. Het kabinet wil namelijk de zogenoemde doorsneesystematiek vervangen door een leeftijdsonafhankelijke premie voor iedereen in Nederland. Dat betekent dat iedereen die de 45 gepasseerd is, minder pensioen zal gaan opbouwen. Wie al dicht tegen het pensioen aan zit zal hier minder last van hebben dan iemand die halverwege zijn carrière is en nog lang voor zijn pensioen moet sparen. Het kabinet creëert zonder compensatie een pechgeneratie.
Het onderstaande plaatje is niet specifiek voor de vliegers, maar ook voor ons zal gelden dat iemand die halverwege zijn carrière is de hoogste prijs betaalt en mogelijk minder pensioen zal ontvangen. Het totale gat dat collectief ontstaat door dit kabinetsbesluit ligt tussen de 60 en 100 miljard euro. Hoewel dit een tijdelijk financieringsprobleem is waar met hulp van de overheid best mooie oplossingen voor denkbaar zijn, geeft het kabinet hiervoor niet thuis. De deelnemers moeten voor de wens van dit kabinet opdraaien, wat ten koste gaat van uw pensioen.”

René van der Steen (HZC), bestuurslid VCP
“De HZC maakt zich sterk voor een goed pensioen voor iedereen: dat betekent op tijd kunnen stoppen met werken en daarbij ook kunnen rekenen op een fatsoenlijk inkomen. De 18e maart is een actiedag en géén stakingsdag, omdat het probleem niet door bedrijven of sectoren is ontstaan. Het is een actiedag, omdat het een landelijk probleem is geworden veroorzaakt door de politiek! Vanaf het stuklopen van de pensioenonderhandelingen heeft de HZC zich bij de acties aangesloten. Wij waren er bij in de Rotterdamse haven, bij het stille protest in de Tweede Kamer en bij de actie op het Binnenhof. En dus zijn we er op 18 maart ook.”

Rene van der Steen, HZC

Marc de Natris, (KVMO), bestuurslid VCP

“Wij doen mee omdat ons pensioen op het spel staat, door toedoen van dit kabinet. Ook in zijn derde termijn gaat premier Mark Rutte vrolijk verder met het afbreken van onze collectieve oudedagsvoorzieningen, samen met Wouter Koolmees wil hij ons pensioen nog verder slopen.
Rutte en Koolmees weigeren zich hard te maken voor de koopkracht van de pensioenuitkering en voor vroegpensioenopties voor mensen die zwaar werk doen zoals defensiepersoneel. Bovendien weigeren ze om voldoende solidariteit te organiseren voor het overeind houden van ons pensioen. Daarom zijn we er bij op 18 maart. Bijna alle defensiebonden geven dan op het Malieveld samen met alle politiebonden en andere bonden uit de veiligheidssector een massale ‘pensioencursus’. Daarna volgt een protestmars door het politieke hart van Nederland.”

Laatste nieuws

Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

17 april 2024

Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

Magazine Nationaal Ambtenarencongres 2024: Samen aan de slag met Sociale veiligheid

16 april 2024

Magazine Nationaal Ambtenarencongres 2024: Samen aan de slag met Sociale veiligheid

webinar arbeidsvoorwaarden

16 april 2024

Terugblik webinar over arbeidsvoorwaarden voor jongeren

Meer nieuws