Menu
VCP maakt film over pijnpunten pensioenstelsel

De VCP heeft een film gemaakt over de pijnpunten in de pensioenonderhandelingen. “De film laat klip en klaar zien waarom ja zeggen vorig jaar november geen optie was. Het gaat om knelpunten die in het pensioendebat onderbelicht blijven”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. De film behandelt voor de VCP belangrijke onderdelen van de pensioenonderhandelingen, zoals pensioenopbouw, rekenrente, doorsneepremie. Bekijk hier de film en deel hem op social media.

Onverwachte tegenvallers
In de film wordt helder uiteengezet waar de pensioenonderhandelingen in de kern om draaien. “Stel dat je er over twintig jaar achter komt dat je niet met je kleinkinderen naar de dierentuin kunt omdat de hoogte van je pensioen onverwacht tegenvalt. Dit zou zomaar werkelijkheid kunnen worden als het kabinet vorig jaar zijn zin had gekregen. In de film leggen we haarfijn uit hoe dat zit”, zegt Ruud Stegers. Hij is als VCP-bestuurslid nauw betrokken bij de pensioendiscussie en tevens een van de makers van de film. “Na het stuklopen van de onderhandelingen kwam er veel kritiek op de bonden dat ze te star zouden zijn geweest. Wij laten juist zien dat die kritiek volkomen onterecht is. De voorstellen van het kabinet waren veel te vaag en vrijblijvend. Veel mensen zouden erop achteruit zijn gegaan.”

Goede afspraken
In de video gaat Stegers de dialoog aan met Jacqueline van Langeraad, die als pensioenwoordvoerder verbonden is aan de bij de VCP aangesloten vakbond CMHF. Stap voor stap leggen ze uit wat er nodig is voor een goed toekomstbestendig pensioencontract. “In de pensioendiscussie lijkt het al vaak alleen te gaan over AOW of over eerder stoppen met werken. Maar in werkelijkheid gaat het om veel meer dan dat. Het gaat om tientallen miljarden die we met z’n allen hebben opgebouwd. Als de pensioenopbouw zoals we die kennen verdwijnt zonder goede compensatie, verdelen we een collectieve korting op ons pensioen die geschat wordt op 60 tot 100 miljard. Die dreigende verlaging van de pensioenen moet gecompenseerd worden en in de film leggen wij uit waarom.”

Geld voor later
VCP-voorzitter Nic van Holstein noemt de film een welkome aanvulling in de pensioendiscussie. “De onderhandelingen zijn vaak ingewikkeld, maar in de kern gaat het om de vraag hoeveel je later kunt uitgeven. Deze film maakt duidelijk waar de echte pijnpunten zitten. Het is goed dat iedereen hier kennis van kan nemen!”

Pensioencursus
Het idee voor de film ontstond na de landelijke actiedag op 18 maart. Stegers en Van Langeraad zouden toen op het Malieveld de nationale pensioencursus geven. Deze bijeenkomst werd op het laatste moment afgeblazen na de terreuraanslag in Utrecht. Daarop ontstond het idee van het materiaal een film te maken.

 

Om media op deze website af te spelen, moet je marketingcookies toestaan
Video afspelen op Youtube

 

Laatste nieuws

pensioenlab

22 mei 2024

Bijeenkomst PensioenLab: Een Succesvolle Afsluiting

coalitieakkoord

16 mei 2024

Eerste reactie VCP: Gemengde gevoelens bij hoofdlijnenakkoord 2024-2028

acties vakbonden vroegpensioen

15 mei 2024

Vakbonden: ‘Onvermijdelijk hardere acties als regeling er niet komt’

Meer nieuws