Menu
VCP maakt unieke reeks video’s over het pensioenstelsel

Pensioen is een ingewikkeld onderwerp, daarom is het belangrijk dat werkenden en gepensioneerden weten wat er speelt. Om die reden heeft de VCP een unieke reeks video’s gemaakt waarin dat van a tot z wordt uitgelegd. “We nodigen de leden van onze aangesloten organisaties en iedereen daarbuiten van harte uit om de video’s te bekijken”, zegt VCP-bestuurder Ruud Stegers, die samen met CMHF-pensioenwoordvoerder Jacqueline van Langeraad de video’s heeft gemaakt.

Transitie

Bij elkaar gaat het om meer dan vijftig video’s, over het huidige stelsel, het nieuwe stelsel en de weg daarnaartoe. “De komende jaren verandert er veel, een megacomplexe operatie. Werkenden hebben het recht te weten wat dat allemaal voor hen betekent. In de video’s werken we tal van deelonderwerpen overzichtelijk uit, zodat het voor iedereen te begrijpen is”, zegt Stegers.

Aparte webpagina

De VCP heeft voor de pensioenvideo’s een aparte webpagina aangemaakt (klik hier om de pagina te openen). Daarop staat een overzicht met alle video’s en kun je ze een voor een aanklikken. Bij elke video staat ook een tekst met een korte samenvatting. Van Langeraad: “Dus mocht je even geen tijd hebben om de video’s te bekijken, dan is dat een prima alternatief.” De webpagina is overzichtelijk ingedeeld, met rechtsonder verschillende tabbladen met video’s over het huidige stelsel, het nieuwe en de overgangsperiode.

Tekst gaat verder onder video

Losse eindjes

De video’s behandelen onderwerpen als de huidige pensioenopbouw en de manier waarop dat in de toekomst moet gaan gebeuren. “De grote lijnen staan vast, maar er zijn nog veel losse eindjes. In de video’s leggen we uit wat al vastligt en wat nog niet, en hoe wij daar als VCP in zitten.”

Informeel

Om de informatie toegankelijk te houden is gekozen voor korte, informele video’s. Stegers: “Informatie over pensioen kan taai zijn. We hebben daarom geen teksten uit ons hoofd geleerd. Een spontaan gesprek is veel leuker om naar te kijken. En door de onderwerpen te splitsen is het makkelijk om te selecteren op interesse.”

Bewustzijn

“De video’s hebben in hoofdzaak een informatief karakter. Bij pensioen zijn diverse partijen betrokken, waaronder de sociale partners, de overheid, de fiscus en niet te vergeten de deelnemers zelf. Veel mensen staan er niet bij stil wat er allemaal achter de schermen gebeurt, terwijl pensioen toch als iets vanzelfsprekends wordt beschouwd. Het bewustzijn over de arbeidsvoorwaarde pensioen mag wat ons betreft best wat groter. Tenslotte gaat het om een enorme pot met geld en een goede oude dag. Dat willen we uiteindelijk allemaal van genieten”, zegt Van Langeraad.

Laatste nieuws

Betaald ouderschapsverlof van kracht

2 augustus 2022

Betaald ouderschapsverlof van kracht

Meer voorspelbaarheid werktijden en arbeidsvoorwaarden

1 augustus 2022

Meer voorspelbaarheid werktijden en arbeidsvoorwaarden

Nabestaandenpensioen

28 juli 2022

Platform Werken aan ons Pensioen: informatie over nabestaandenpensioen

Meer nieuws
Naar boven