Menu

Werknemers die voor de economische groei hebben gezorgd, moeten dit terugzien in hun portemonnee. Met name de middengroepen betalen nog steeds de prijs van de crisis. Dat zegt de Vakcentrale voor Professionals (VCP) in een reactie op de cijfers die het CPB vandaag naar buiten heeft gebracht.

Werknemer en gepensioneerden aan de beurt
Uit de cijfers blijkt dat de economische groei dit jaar 3,3 procent zal bedragen, maar tegelijk blijft de bestedingsruimte achter. De VCP wijst erop dat de lasten nog steeds zo’n 25 miljard hoger zijn dan voor de crisis. Van Holstein: “Natuurlijk is het goed dat de overheid haar tekorten en schuld heeft weten terug te dringen, dat moest ook. Maar waar blijven de werknemers en gepensioneerden in dit verhaal? Voor veel mensen is de rek eruit.”

Middengroepen
Veel mensen uit de middengroepen gaan nog steeds gebukt onder pijnlijke maatregelen die tijdens de crisis zijn genomen. Van Holstein: Door lastenverzwaring (waaronder inkomensafhankelijkheid van de arbeidskorting en de algemene heffingskorting) en beperkte loonstijgingen gaan de middengroepen er nog steeds niet al te veel op vooruit. Ook moet er volgens de VCP weer worden geïnvesteerd in publieke taken, zoals politie, defensie, zorg en onderwijs. Door de crisis is dat jarenlang onvoldoende gebeurd.

Ontwikkelrekening
VCP-voorzitter Nic van Holstein wil verder dat er meer geld vrijkomt duurzame inzetbaarheid, om beter in te kunnen spelen op zaken als automatisering en kunstmatige intelligentie. De VCP pleit in dat kader voor een individuele ontwikkelrekening. Werknemers kunnen die dan gebruiken voor bijscholing en zo voorsorteren op vervolgstappen in hun loopbaan. Meer investeringen in professionals maken Nederland toekomstbestendiger.

Laatste nieuws

Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

17 april 2024

Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

Magazine Nationaal Ambtenarencongres 2024: Samen aan de slag met Sociale veiligheid

16 april 2024

Magazine Nationaal Ambtenarencongres 2024: Samen aan de slag met Sociale veiligheid

webinar arbeidsvoorwaarden

16 april 2024

Terugblik webinar over arbeidsvoorwaarden voor jongeren

Meer nieuws