19 augustus 2022
Steeds meer huishoudens met een middeninkomen komen in de knel. In reactie op nieuwe inflatiecijfers moeten werkgevers salarissen snel verhogen. Er is een samenhangend pakket aan maatregelen nodig. De lastendruk voor middeninkomens moet daarbij worden aangepakt. De energierekening is extreem, daarom moet serieus gekeken worden naar de prijsvorming van energie en brandstof. Prinsjesdag komt er aan, de politiek moet laten zien dat dat ze er voor de mensen in het land zijn.
Werknemers profiteren onvoldoende, waardoor economie stagneert
Er is toenemende onrust in onze achterban over het huishoudbudget, vanwege exorbitant stijgende uitgaven aan dure energie en duurdere boodschappen. De VCP ziet steeds meer werknemers en gepensioneerden met middeninkomens in de knel komen door stijgende prijzen en achterblijvende inkomens. Er is veel uitgavenonzekerheid en huishoudens kunnen minder kopen, dat zien we ook terug in de laatste CPB cijfers. De bedrijfswinsten zouden meer ten goede moeten komen aan loonstijging voor werknemers. Deze week riepen diverse ministers in reactie op de inflatie werkgevers nog op om zo snel mogelijk salarissen te verhogen. Terecht want uit de recente cijfers van het CPB blijkt dat de dat lonen nog steeds amper stijgen vergeleken met de inflatie, daardoor dreigt de economie te stagneren.
Samenhangend pakket aan maatregelen nodig
Maar het kabinet kan het niet bij een oproep laten, maar moet zelf ook boter bij de vis doen. Er moeten samenhangende maatregelen genomen worden om het tij te keren. Het kan niet zo zijn dat huishoudens de klappen van de zogenaamde ‘verarming’ mogen opvangen. Natuurlijk begint het er mee dat de overheid als werkgever zelf het goede voorbeeld geeft en zo snel mogelijk salarissen verhoogt.
Verder is de lastendruk op huishoudens al jaren buiten alle proporties. De marginale druk voor alle middeninkomens (tot zeker 2x modaal) is zo’n 60% of hoger. Elke euro salarisverhoging wordt gigantisch belast, waardoor de huishoudens vrijwel geen voordeel hebben van verhogingen. Mede doordat de politiek werkelijk alles inkomensafhankelijk maakt is de nivellering zodanig dat het nauwelijks loont om meer te verdienen of meer te werken. De nivellering in Nederland is compleet doorgeslagen en middeninkomens zijn hiervan de dupe. Er is een belastingherziening nodig waarbij de marginale druk fors daalt zodat meer verdienen en werken ook echt loont. Huishoudens moeten ook minder afhankelijk worden van toelagen, een aanmerkelijk hoger minimumloon is daarvoor een belangrijke stap.
Energierekening extreem ingreep nodig
Daarnaast moet serieus gekeken worden naar de prijsvorming van energie en brandstof. De gasprijs ligt bijna twee keer zo hoog als het gemiddelde in Europa. Een groot deel van de prijs is het gevolg van heffingen door de overheid die hun doel voorbijschieten.
De politiek lijkt onvoldoende te snappen hoe groot de problemen zijn voor een steeds bredere groep huishoudens is. Het Nibud en het CPB signaleren dat een steeds groter deel van de middeninkomens door de ondergrenzen zakt vanwege de energieprijzen. Toeslagen of eenmalige hulp gaat deze middeninkomens altijd voorbij, terwijl zij wel de lasten dragen.