31 oktober 2016
Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. In heel veel organisaties zijn er collega’s die vanwege werkstress thuis zitten of hun werkdruk niet of nauwelijks aankunnen. Dat is alarmerend. Want als je eenmaal een burn-out hebt gehad, dan is er een vergroot risico op een tweede burn-out. Het is daarom belangrijk dat werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek gaan over werkstress. Wie stress op het werk succesvol aanpakt, zorgt voor meer werkplezier en minder ziekteverzuim.
Werkstress kan veroorzaakt worden door tal van zaken. Hoge werkdruk, (seksuele) intimidatie, discriminatie, pesten of agressie zijn voorbeelden van zaken die stressverhogend zijn. Een op de zes werknemers geeft aan last te hebben van ongewenst gedrag. Ook leidinggevenden kunnen de oorzaak zijn van dit ongewenste gedrag. Dit terwijl het werk een veilige omgeving zou moeten zijn. De Vakcentrale voor Professionals (VCP) denkt in de Stichting van de Arbeid mee over deze problematiek. De VCP ziet deze problemen als onwenselijk mede in het licht van duurzame inzetbaarheid van werkenden. Recent heeft het ministerie een aantal wegwijzers uitgebracht waarin tips worden gegeven wat te doen bij ongewenst gedrag. Deze tips zijn nuttig voor zowel werknemers als leidinggevenden.
In 2016 vindt de Week van de Werkstress plaats van 14 t/m 17 november. In het hele land organiseren bedrijven activiteiten om werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten. Voor meer informatie kunt u terecht op de website over duurzame inzetbaarheid (www.duurzameinzetbaarheid.nl)