Menu

De internationale organisatie OESO vindt dat Nederland de werkloosheidsuitkering van hoger opgeleiden moet verlagen, om hen te stimuleren om werk te vinden. Deze aanbeveling staat in een advies dat de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) voor de Nederlandse economie onlangs heeft uitgebracht. Voorzitter Nic van Holstein van de VCP noemt de aanbeveling “een belediging voor hoger opgeleiden”.

Verkeerde prikkel voor professionals
De aanbeveling om de uitkering voor hoger opgeleiden te verlagen staat in het OESO-rapport ‘Going for growth’. De VCP spreekt van een bizar voorstel. Voorzitter Van Holstein: “Hoger opgeleiden zijn ook professionals die aan het werk willen.” De VCP ziet de aanbeveling als een straf voor professionals. “Een werknemer die ontslagen wordt en meer verdiende dan het maximum dagloon, heeft vaak al te maken met een forse inkomensval. De OESO vindt dat dit blijkbaar nog wel wat meer kan.”

Wil om te werken
Zowel ouderen als jongeren hebben soms moeite om aan de slag te komen. Voor jongeren geldt dat ze vaak te maken krijgen met het gebrek aan ervaring, waardoor het lastig is om werk te vinden. Daarnaast hebben oudere werknemers ook te maken met allerlei problemen bij het zoeken naar werk, zoals de percepties van werkgevers. “Met een gebrek aan motivatie heeft dit niets te maken. Een professional wil graag werken, zo eenvoudig is dat”, aldus voorzitter Van Holstein.

Leer hier het complete OESO-rapport

Laatste nieuws

pensioen

27 juni 2022

8e Pensioennieuwsbrief VCP: nieuwe wetgeving en appreciatie doelen

Nieuw tijdvak aanvraag STAP-budget

23 juni 2022

Nieuw tijdvak aanvraag STAP-budget

SWOM viert 10-jarig bestaan

22 juni 2022

SWOM viert 10-jarig bestaan

Meer nieuws
Naar boven