Menu

De internationale organisatie OESO vindt dat Nederland de werkloosheidsuitkering van hoger opgeleiden moet verlagen, om hen te stimuleren om werk te vinden. Deze aanbeveling staat in een advies dat de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) voor de Nederlandse economie onlangs heeft uitgebracht. Voorzitter Nic van Holstein van de VCP noemt de aanbeveling “een belediging voor hoger opgeleiden”.

Verkeerde prikkel voor professionals
De aanbeveling om de uitkering voor hoger opgeleiden te verlagen staat in het OESO-rapport ‘Going for growth’. De VCP spreekt van een bizar voorstel. Voorzitter Van Holstein: “Hoger opgeleiden zijn ook professionals die aan het werk willen.” De VCP ziet de aanbeveling als een straf voor professionals. “Een werknemer die ontslagen wordt en meer verdiende dan het maximum dagloon, heeft vaak al te maken met een forse inkomensval. De OESO vindt dat dit blijkbaar nog wel wat meer kan.”

Wil om te werken
Zowel ouderen als jongeren hebben soms moeite om aan de slag te komen. Voor jongeren geldt dat ze vaak te maken krijgen met het gebrek aan ervaring, waardoor het lastig is om werk te vinden. Daarnaast hebben oudere werknemers ook te maken met allerlei problemen bij het zoeken naar werk, zoals de percepties van werkgevers. “Met een gebrek aan motivatie heeft dit niets te maken. Een professional wil graag werken, zo eenvoudig is dat”, aldus voorzitter Van Holstein.

Leer hier het complete OESO-rapport

Laatste nieuws

VCP heeft grote zorgen bij werkwijze arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen door UWV

25 juni 2024

VCP heeft grote zorgen bij werkwijze arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen door UWV

Wat verandert er in het arbeidsrecht en sociale zekerheid per 1 juli 2024?

25 juni 2024

Wat verandert er in het arbeidsrecht en sociale zekerheid per 1 juli 2024?

uitkerinsglasten

25 juni 2024

Gezondheid Nederlanders steeds slechter

Meer nieuws