Menu
Verantwoord omgaan met kunstmatige intelligentie

Stel: je solliciteert naar een baan en een computer bepaalt of je die baan ook echt krijgt. Dan mag je hopen dat die computer een juiste afweging maakt, op basis van de juiste feiten. “In de computer moeten correcte data zitten, en data zijn niet altijd hetzelfde als feiten”, zegt Catelijne Muller, VCP-adviseur kunstmatige intelligentie.

Verantwoorde omgang
Donderdag is Muller een van de sprekers op een werkconferentie van de SER. De bijeenkomst draait om de vraag hoe digitalisering en kunstmatige intelligentie (KI) op een verantwoorde manier een plek krijgen in de Nederlandse samenleving. De conferentie is een uitvloeisel van een advies dat de SER eerder uitbracht over robotisering.

Europees rapport
Muller schreef vorig jaar voor de EESC (de Europese variant van de SER) een rapport over kunstmatige intelligentie. Een belangrijk aspect uit het rapport is de vraag hoe je verantwoord met kunstmatige intelligentie omgaat. “Als je een computer een besluit laat nemen dat voorheen door mensen werd genomen, moet je erop vertrouwen dat de data die erin zitten kloppen.”

Werk
Een voorbeeld waarbij dit heel erg misging, was in Amerika, waar een zwart meisje dat een keer een fiets had gestolen door een computer als risicovol werd aangeduid, en een witte crimineel die meerdere malen over de schreef ging niet. Om die reden werd de blanke man wel op borgtocht vrijgelaten en het zwarte meisje niet. Muller: “Zoiets moet je dus absoluut niet willen. Hier gaat het over justitie, maar het kan dus net zo goed over arbeid gaan, of over de vraag of je een lening kunt krijgen.”

Brede belangstelling
Volgens Muller is het EESC advies breed opgepakt in Europa. “Dat is een goede zaak, want kunstmatige intelligentie heeft impact op alles: techniek, wetgeving, ethiek en ga zo maar door. De Europese commissie bekijkt nu wat ze met kunstmatige intelligentie moet en welke strategie je daar op los moet laten. Ook bij de Europese Raad en het Europees parlement staat het op de agenda.”

Hoog op agenda
Muller is sinds het EESC-rapport uitkwam op diverse bijeenkomsten te gast om haar visie te geven over kunstmatige intelligentie. Zo sprak ze in december op de internationale Websummit in Lissabon. Kunstmatige intelligentie staat ook bij de VCP hoog op de agenda. Eind 2016 had het VCP-symposium kunstmatige intelligentie als thema.

Laatste nieuws

Hoe staat het met de leercultuur in uw organisatie?

24 juli 2024

Hoe staat het met de leercultuur in uw organisatie?

VCP: bezuiniging 22% op ambtenaren niet realistisch, onverantwoord en ondoordacht

23 juli 2024

VCP: bezuiniging 22% op ambtenaren niet realistisch, onverantwoord en ondoordacht

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Meer nieuws