Menu
ambtenaar

De Vereniging van Hogere ambtenaren bij het Ministerie van Financiën (VHMF), aangesloten bij de VCP, heeft een advies gevraagd over  het vraagstuk hoe de Minister kan voldoen aan zijn inlichtingenplicht aan de Tweede Kamer én aan zijn verplichtingen als goed werkgever.

“De onduidelijkheid over hoe de politieke verantwoordelijkheid en de werkgevers verantwoordelijkheid zich tot elkaar verhouden, is door de toeslagenaffaire heel concreet zichtbaar geworden. Dit is echter geen vraagstuk dat alleen deze bijzondere situatie of enkel het Ministerie van Financiën raakt. Dit vraag stuk raakt alle ambtenaren,” zo schrijft het bestuur van de VHMF in een reactie op het advies.

Waardevol advies

De VCP waardeert dit advies ten zeerste, aangezien het voortkomt uit de actuele kwesties zoals de toeslagenaffaire en de Parlementaire Enquête Fraudebeleid en Dienstverlening. Het feit dat de VHMF in haar reactie benadrukt dat de vraag breder speelt binnen alle ministeries en uitvoeringsorganisaties, maakt het advies des te waardevoller. De VCP ziet hierin een positieve bijdrage, vooral gezien de relevante vraag over hoe ambtenaren op een professionele wijze hun vak kunnen uitoefenen.

De VHMF acht een aantal adviezen bijzonder van belang:

  • De mogelijkheid voor ambtenaren om, vanuit het opkomen voor het algemeen belang, “nee” te kunnen zeggen tegen opdrachten, en dit objectief en onafhankelijk te laten beoordelen. Wij hopen dat de overheidswerkgever het gebruik van deze mogelijkheid gaat stimuleren.
  • De ministeriële aanwijzing voor externe contacten moet in ieder geval aangepast worden zodat er meer ruimte ontstaat voor directe contacten.

Wilt u het volledige advies lezen? Klik dan hier.

Laatste nieuws

Advies aan Hoge Raad over toepassen arbeidskorting bij WGA-uitkering

24 juni 2024

Advies aan Hoge Raad over toepassen arbeidskorting bij WGA-uitkering

Politie stopt bijstand deurwaarders, politiebureaus weer dicht

19 juni 2024

Politie stopt bijstand deurwaarders, politiebureaus weer dicht

Ben jij mantelzorger? Vul dan nu onze enquête in.

19 juni 2024

Ben jij mantelzorger? Vul dan nu onze enquête in.

Meer nieuws