Menu
VKP geeft prominente rol aan jongeren tijdens CAO-onderhandelingen

Er is een akkoord bereikt voor een nieuwe cao voor het KLM grondpersoneel, met een geheel eigen inbreng van VKP Young, de jongerenorganisatie van de vereniging van KLM professionals (VKP), aangesloten bij de VCP. VKP Young had voor het eerst een plek aan de cao-tafel. “Het is mooi dat jongeren op die manier in de onderhandelingen hun eigen geluid kunnen laten horen”, zegt Sacha Heemskerk, beleidsmedewerker VCP en bestuurslid VCP Young Professionals.

Cao-onderhandelingen

Tijdens de cao-onderhandelingen heeft VKP Young samen met de VKP ingezet op een aantal arbeidsvoorwaarden die voor jongeren van belang zijn, zoals persoonlijke ontwikkeling, een meer inclusieve invulling aan verlof en hybride werken. Bij dat laatste ging het met name om de zogeheten workation-mogelijkheid om acht weken in het buitenland te werken. Een van de voorstellen die door VKP Young is ingebracht.

Inclusiviteit

Voorzitter Ikram Mataich van VKP Young is blij met het bereikte resultaat. “Wij geloven in diversiteit en inclusiviteit in alle facetten van de organisatie. Het is daarom belangrijk dat jongeren worden gehoord en aan de onderhandelingstafel aanschuiven.” Ook heeft VKP Young voorstellen gedaan over duurzame mobiliteit en diversiteitsverlof, waarbij de werknemer het verlof zelf kan invullen zoals voor het Suikerfeest of gay pride. Deze voorstellen zijn positief ontvangen door KLM, maar vragen een nadere uitwerking. VKP Young zal er scherp op toezien dat het niet blijft bij positieve intenties.

Imago KLM

Er zijn zorgen over de aantrekkelijkheid van KLM als werkgever. De werkdruk is hoog en de kwaliteit van de organisatie heeft te lijden onder het vertrek van ervaren professionals en talentvolle jonge medewerkers. Volgens VKP-voorzitter Mark Rademaker is nu een belangrijke stap gezet om het tij te keren. “De nieuwe cao kent een aantal eigentijdse arbeidsvoorwaarden en sluit daarmee beter aan op wat er onder de collega’s leeft. Deze nieuwe arbeidsvoorwaarden zullen positief bijdragen aan de kwaliteit van de organisatie. KLM moet weer aantrekkelijk worden voor de – jonge – professional.”

VKP Young

VKP Young begon als een initiatief tijdens de covid-19 pandemie. Veel jongeren binnen KLM waren ontevreden over de arbeidsvoorwaarden en voelden zich onvoldoende vertegenwoordigd. Zij begonnen onder de naam Unified KLM en bundelden niet veel later hun krachten met VKP om hun doelen en standpunten te realiseren: een duurzame toekomst, inclusie & diversiteit en flexibiliteit in het werk bij KLM. VKP Young is nu vertegenwoordigd binnen het bestuur van VKP. In die rol wil de organisatie jonge KLM’ers een stem geven en samen bouwen aan de toekomst van KLM.

Laatste nieuws

Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

17 april 2024

Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

Magazine Nationaal Ambtenarencongres 2024: Samen aan de slag met Sociale veiligheid

16 april 2024

Magazine Nationaal Ambtenarencongres 2024: Samen aan de slag met Sociale veiligheid

webinar arbeidsvoorwaarden

16 april 2024

Terugblik webinar over arbeidsvoorwaarden voor jongeren

Meer nieuws