Menu
VKP wijst KLM-plan tijdelijke contracten scherp af

De Vereniging KLM Professionals (VKP), aangesloten bij de VCP, heeft geen goed woord over voor het voornemen van KLM om vijfjaarscontracten in te voeren voor haar grondpersoneel. “Het is een stap terug in de tijd”, zegt voorzitter Bob van der Wal. “Wij willen graag samen het gesprek aan maar dan niet met dit als uitgangspunt.”

Doorgeslagen flexibilisering
Volgens KLM zouden de tijdelijke contracten een oplossing zijn voor de doorgeslagen flexibilisering. Het idee is om tijdens het dienstverband het personeel een opleiding te geven, zodat men daarna weer elders aan de slag kan. KLM denkt daarbij met name aan personeel dat fysiek zwaar werk doet. De VCP vindt dat een normaal arbeidscontract de norm zou moeten zijn.

Vals spel
Bob van der Wal van de VKP noemt het voornemen ‘KLM onwaardig’. “KLM is over het algemeen een goede werkgever en topman Pieter Elbers een goed bestuurder maar hier gaat de viool echt vals spelen. Het bedrijf wil iedereen die fysiek werk levert, over het algemeen de laagstbetaalden binnen KLM, een vijfjarig contract geven om ze vervolgens na die vijf jaar te ontslaan bij de KLM. Dat is een ongekende manier van omgaan met het personeel. Dit vinden wij geen constructieve bijdrage in de discussie hoe we om moeten gaan met zware beroepen.”

Mobiliteit personeel
De KLM-directie wil de vijfjaarscontracten opnemen in de cao die nog afgesloten moet worden met het grondpersoneel. Voor personeel dat zwaar fysiek verricht kan dat een uitkomst zijn, meent topman Elbers. “We moeten met onze tijd meegaan. Ook vanuit de overheid wordt mobiliteit van personeel, de roep om bijscholing steeds benadrukt. Daarom is het goed dat wij daar als grote werkgever ook naar kijken”, zegt hij in De Telegraaf. KLM is de derde particuliere werkgever van Nederland, met ruim 30.000 man personeel. 

Laatste nieuws

Hoge Raad box 3-uitspraak brengt vraagtekens voor middengroepen

12 juni 2024

Hoge Raad box 3-uitspraak brengt vraagtekens voor middengroepen

Positief over initiatiefwetsvoorstel voor rouwverlof

12 juni 2024

Positief over initiatiefwetsvoorstel voor rouwverlof

Volgende stap in RVU-actie politie

11 juni 2024

Volgende stap in RVU-actie politie

Meer nieuws