Menu
Vragen naar QR-code op werk kan leiden tot polarisatie

Het kabinet buigt zich momenteel over verscherping van de coronamaatregelen nu het aantal ziektegevallen en ziekenhuisopnames weer snel stijgt. Morgen is er vervroegd een persconferentie. In de media wordt nu al gesproken over het idee om werkgevers naar de QR-code van werknemers te laten vragen, maar dat staat op gespannen voet met grondrechten van werknemers. Er zijn andere manieren om de werknemers te beschermen, zoals voldoende afstand houden en beschermingsmiddelen. Voor een veilige werkplek zijn werknemers en werkgevers zelf aan zet: gebruik het gezonde verstand.

Coronatoegangsbewijs niet op werkplek

De introductie van het coronatoegangsbewijsbewijs op de werkvloer staat op gespannen voet met de grondrechten van werknemers met betrekking tot lichamelijke integriteit en privacy, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. Gisteren pleitte Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, ervoor dat werkgevers de mogelijkheid moeten krijgen om personeel naar de QR-code te vragen. “Zo’n idee kan leiden tot polarisatie op de werkvloer en voor je het weet worden er rechtspositionele consequenties verbonden aan vaccinatie. De werknemer verkeert ten opzichte van de werkgever in een afhankelijke positie. Niet voor niets mag de werkgever niet vragen naar medische informatie, maar loopt dat via de bedrijfsarts. We moeten uitkijken voor een hellend vlak, waarbij tijdelijke maatregelen voor Corona de verhouding tussen werkgever en werknemers onder druk zetten. Er zijn bovendien minder vergaande maatregelen om te zorgen voor een veilige werkplek.”

Gezond verstand

Zeker nu de coronacijfers verder oplopen, blijft voorzichtigheid – ook op de werkvloer – geboden. Gebruik dan ook het gezonde verstand, en bescherm jezelf waar nodig, zegt VCP-beleidsmedewerker Amerik Klapwijk. “Ga zo nodig het gesprek aan met je leidinggevende over basisbeschermingsmaatregelen op de werkplek. Zolang corona er nog is, moeten we er mee dealen. Mensen kunnen nog steeds ziek worden en elkaar besmetten, zelfs al ben je gevaccineerd. Kijk dus uit en ga niet naar je werk als je klachten hebt en laat je testen bij de GGD.”

Zelf aan zet

Uiteindelijk zijn we in de eerste plaats zelf aan zet, zegt Klapwijk. “De pandemie is nog niet voorbij, doe in de eerste plaats wat je zelf kunt doen om niet besmet te raken, was je handen regelmatig, houd voldoende afstand, zorg voor voldoende frisse lucht en draag bijvoorbeeld een mondkapje op drukkere plekken als deze niet te vermijden zijn. Tenslotte is er nog steeds het advies om thuis te werken als het kan en op locatie als het nodig is. Maak afspraken met je werkgever over passende verdeling tussen werk op locatie en thuis.”

 

 

Laatste nieuws

Hoe staat het met de leercultuur in uw organisatie?

24 juli 2024

Hoe staat het met de leercultuur in uw organisatie?

VCP: bezuiniging 22% op ambtenaren niet realistisch, onverantwoord en ondoordacht

23 juli 2024

VCP: bezuiniging 22% op ambtenaren niet realistisch, onverantwoord en ondoordacht

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Meer nieuws