Menu
Pensioen schoonouders worden oma en opa

Minister Koolmees (SZW) maakt dinsdag bekend of hij bereid is tot een versoepeling van de huidige pensioenregels. De bewindsman staat onder grote druk om iets te doen aan dreigende kortingen en de stijgende premies. Vrijdag riepen VCP, FNV en CNV de minister de regels aan te passen, zodat er in alle rust aan het toekomstige pensioenstelsel kan worden gewerkt. De strenge regels zetten het vertrouwen in een nieuw stelsel zwaar onder druk. Dat geldt niet alleen voor gepensioneerden maar ook voor werknemers die nu hun pensioen opbouwen.

Rekenregels
De vakcentrales waren vrijdag op het Binnenhof om Koolmees hun zorgen over het huidige stelsel kenbaar te maken. Door de strenge rekenregels van het huidige stelsel moeten pensioenfondsen zich arm rekenen, waardoor opnieuw kortingen dreigen voor gepensioneerden. Ondanks goede rendementen moeten de pensioenfondsen bij het berekenen van hun verplichtingen uitgaan van een risicovrije rente, waardoor ze de pensioenuitkeringen moeten korten.

Pensioenopbouw
Dit heeft niet alleen gevolgen voor mensen die al met pensioen zijn maar ook voor mensen die nog werken: zij zijn meer geld kwijt aan premieopbouw, want het pensioen wordt duurder. Dat werkt weer door in de koopkracht. Een ander scenario is het verlagen van de pensioenopbouw. “Dat is precies wat we niet willen. Wij gaan voor een toekomstbestendig pensioen, waarbij iedereen kan genieten van een goede oude dag”, zegt VCP-bestuurder Ruud Stegers, die betrokken is bij de uitwerking van het in juni gesloten pensioenakkoord.

Rust
De vakcentrales willen daarom dat minister Koolmees een pas op de plaats maakt, zodat er in alle rust aan een nieuw pensioenstelsel kan worden gewerkt. “Stijgende premies, lagere opbouw en onnodige kortingen moeten nu worden voorkomen. Op die manier komt er voorlopig rust in de tent en kunnen we doorwerken aan het nieuwe stelsel”, zegt VCP-bestuurder Stegers. “De minister moet snel met een oplossing komen.”

Laatste nieuws

Betaald ouderschapsverlof van kracht

2 augustus 2022

Betaald ouderschapsverlof van kracht

Meer voorspelbaarheid werktijden en arbeidsvoorwaarden

1 augustus 2022

Meer voorspelbaarheid werktijden en arbeidsvoorwaarden

Nabestaandenpensioen

28 juli 2022

Platform Werken aan ons Pensioen: informatie over nabestaandenpensioen

Meer nieuws
Naar boven