Menu
Werk thuis, tenzij het niet anders kan

Wat te doen als jij wilt thuiswerken maar het mag niet van je leidinggevende. En wat als de rollen omgekeerd zijn: dat jij niet wilt thuiswerken en je baas wilt dat wel. Het zijn soms lastige kwesties, zeker in coronatijd. Om hierbij te helpen heeft het ministerie van Sociale Zaken een document met algemene criteria uitgebracht, bestemd voor zowel werkgevers als werknemers.

Dringend advies

De belangrijkste boodschap van het document is dit: werk thuis, tenzij het niet anders kan. Om de verspreiding van corona te verminderen is het nodig dat zoveel mogelijk mensen thuiswerken. Dit is ook belangrijk om een mogelijke derde golf te helpen voorkomen. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers die thuis kunnen werken dat ook doen. Thuiswerken vraagt aanpassingsvermogen. En aandacht voor lichamelijke en mentale gezondheid.

Afweging

In het document staan algemene criteria, die het ministerie samen met werkgevers- en werknemersorganisaties heeft opgesteld. Deze criteria helpen bij de afweging of iemand thuis of op locatie kan werken. Voor werknemers als boa’s, kraanmachinisten of piloten is thuiswerken geen optie. Maar in veel gevallen zoals bij kantoorpersoneel kan het meestal wel. Het document benoemt ook situaties die minder zwart-wit zijn. Mensen die wel thuis kunnen werken maar het daardoor mentaal zwaar hebben, krijgen het advies daarover met hun werkgever het gesprek aan te gaan, om zo tot een oplossing te komen. Op die manier moet er onduidelijkheid over thuiswerken worden weggenomen.

Laatste nieuws

pensioenlab

22 mei 2024

Bijeenkomst PensioenLab: Een Succesvolle Afsluiting

coalitieakkoord

16 mei 2024

Eerste reactie VCP: Gemengde gevoelens bij hoofdlijnenakkoord 2024-2028

acties vakbonden vroegpensioen

15 mei 2024

Vakbonden: ‘Onvermijdelijk hardere acties als regeling er niet komt’

Meer nieuws