Menu
Wim Groeneweg nieuw bestuurslid VCP

Namens de ACP is Wim Groeneweg lid geworden van het Algemeen Bestuur van de VCP. Een eerste kennismaking.

Terug van weggeweest

Als bestuurder is Wim Groeneweg (65) gepokt en gemazeld. Onlangs trad hij aan als nieuwe voorman van de ACP, de politievakbond waar hij jaren terug ook aan verbonden was. In de tussentijd was hij onder meer burgemeester, wethouder en raadslid, in onder meer Vianen.

Over sectoren heen

Besturen doe je met een brede blik, weet Wim Groeneweg uit ervaring en in zijn nieuwe functie is het niet anders. “Natuurlijk ben ik er in eerste instantie om de belangen van de politie te behartigen, maar niet alleen dat. Ik vind het heel belangrijk dat we als bestuur over sectoren heen moeten durven kijken. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen in het VCP bestuur er zo in zit.”

Betekenis publieke sectoren

Zo verdient de publieke sector als geheel alle aandacht, zegt Groeneweg. Het wordt nog wel eens onderschat wat de maatschappelijke betekenis is van sectoren als de zorg, veiligheid en onderwijs. “Sommige mensen kunnen heel denigrerend doen over de zorg, totdat ze zelf in het ziekenhuis belanden. Dan piepen ze wel anders.”

Marktwerking

Groeneweg verklaart zich dan ook fel tegenstander van marktwerking van publieke sectoren. “Marktpartijen willen er altijd geld aan verdienen, maar bij publieke sectoren kan dat niet altijd terwijl het werk wel goed gedaan moet worden. In die zin snap ik ook wel de discussie over het terugdraaien van de privatisering van nutsvoorzieningen.”

Ongelijkheid

Een groot punt van zorg is de groeiende ongelijkheid, zegt het nieuwe VCP-bestuurslid. “Dat zie je nu ook in weer in de compensatiemaatregelen voor de hoge energieprijzen. Ik vind het vreemd dat er generieke maatregelen komen, waarbij mensen steun krijgen die het helemaal niet nodig hebben. Je kunt veel beter chirurgisch te werk gaan, zodat mensen met weinig geld worden geholpen. Dat is een lastige bestuurlijke opdracht en daar kunnen wij als vakbond ook een rol in spelen.”

Veel gaat goed hier

Het moet Groeneweg ook van het hart dat ondanks alle problemen die er nu zijn er ook heel veel goed gaat in Nederland. “We zijn in de kern een welvarend land, maar tegelijk zijn we heel erg klagerig. De overheid hier regelt ontzettend veel, zoals nu weer met gratis Covid-vaccins. Kom daar maar eens om in Oekraïne. We hebben een goed ziekenhuissysteem, goede universiteiten, een goed politieapparaat. En ja, de energielasten zijn hoog, maar er zijn ook nog nooit zoveel buitenlandse reizen geboekt.”

Mens achter de politie

Groeneweg hoopt dat er binnen zijn eigen sector meer aandacht komt voor de mens achter de politie, met name voor mensen die door bijvoorbeeld door geweldsincidenten persoonlijke schade oplopen. De samenleving moet dit oppakken en de politieorganisatie moet goed op orde zijn voor wat betreft het personeelsbeleid. Bij de politie opereer je in een bevelsstructuur, juist daarom is doet aandacht voor het menselijke stuk er extra toe.”

Laatste nieuws

Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

17 april 2024

Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

Magazine Nationaal Ambtenarencongres 2024: Samen aan de slag met Sociale veiligheid

16 april 2024

Magazine Nationaal Ambtenarencongres 2024: Samen aan de slag met Sociale veiligheid

webinar arbeidsvoorwaarden

16 april 2024

Terugblik webinar over arbeidsvoorwaarden voor jongeren

Meer nieuws