Menu
Zorg over hogere kosten bij harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzalen

De VCP vindt dat werkende ouders geen hogere kosten moeten maken door harmonisatie van de kinderopvang en peuterspeelzalen. Deze harmonisatie is een goede stap naar een stelsel met meer samenhangende voorzieningen, maar de extra rekening hoort niet bij werkende ouders te liggen. De aangekondigde extra gelden voor de kinderopvangtoeslag die bedoeld zijn om de hoge kosten voor kinderopvang enigszins te compenseren worden door de negatieve inkomenseffecten van de harmonisatie teniet gedaan.

Dat kan niet de bedoeling zijn van de compensatie of van de harmonisatie. Kinderopvang is op dit moment voor werkende ouders al erg duur en deze hoge kosten leiden tot suboptimale keuzes, zoals minder of zelfs stoppen met werken door een van de ouders (meestal de moeder). Extra kosten voor werkende ouders door harmonisatie mogen er niet toe leiden dat ouders de keuze maken om minder te gaan werken, aldus de VCP in haar reactie op de internetconsultatie Wetsvoorstel (.pdf) harmonisatie peuterspeelzaalwerk en kinderopvang.

Uit berekeningen op basis van de koopkrachteffecten van de harmonisatie blijkt dat een gezin met verzamelinkomen van 87.500 euro er ongeveer 86 euro bruto per maand op achteruit gaat, bij een ouderbijdrage van 400 euro. Zelfs gezinnen onder een modaal verzamelinkomen (52.500 euro) gaan er 11 euro op achteruit. Werkende ouders die een ouderbijdrage betalen voor de peuterspeelzaal die lager is dan 400 euro gaan er dus nog meer op achteruit. Effectief gaan alleen alleenstaande ouders, bij een minimale ouderbijdrage van 400 euro, er op vooruit.

Laatste nieuws

Politie stopt bijstand deurwaarders, politiebureaus weer dicht

19 juni 2024

Politie stopt bijstand deurwaarders, politiebureaus weer dicht

Ben jij mantelzorger? Vul dan nu onze enquête in.

19 juni 2024

Ben jij mantelzorger? Vul dan nu onze enquête in.

Hoge Raad box 3-uitspraak brengt vraagtekens voor middengroepen

12 juni 2024

Hoge Raad box 3-uitspraak brengt vraagtekens voor middengroepen

Meer nieuws