Menu

Geef zorgprofessionals meer ruimte om hun vak uit te oefenen. Dat was de boodschap die zorgprofessionals op SER-bijeenkomst hebben meegegeven in het kader van de verkenningsaanvraag over de zorg. Aan de bijeenkomst werd deelgenomen door onder meer verpleegkundigen, logopedisten, basisartsen, specialisten, huisartsen en AIOS (specialisten in opleiding), uit diverse sectoren zoals de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, ziekenhuiszorg en thuiszorg. “Zorgprofessionals hebben passie voor hun vak, zoals elke professional. Geef hun dan ook de ruimte om hun vak naar eigen inzicht uit te oefenen”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.

Werkdruk en regelruimte
De zorgprofessionals benadrukten allemaal dat de patiënt centraal moet staan. Door de hoge werkdruk en het gebrek aan regelruimte is er vaak te weinig tijd voor patiënten. Een oncoloog gaf zelfs aan niet langer dan een kwartier te hebben voor een slechtnieuwsgesprek. “Patiënten hebben recht op de zorg die zij nodig hebben. Wanneer dit niet lukt, levert dit veel frustratie op. Veel tijd gaat verloren aan administratieve taken en de werkdruk is hoog. Zorgprofessionals willen meer ruimte om hun vak naar eigen inzicht uit te oefenen zodat de patiënt weer centraal staat”, zegt Dany Haroun, cardioloog in opleiding en lid bij LAD medisch specialisten. Andere problemen die aan de orde kwamen, waren de verouderde ICT-systemen, de druk vanuit zorgverzekeraars en gemeenten en het wisselende beleid.

Zorgprofessionals betrekken bij SER-traject
Halverwege 2018 is de SER gevraagd een verkenning uit te brengen over de betaalbaarheid van de zorg. Volgens de VCP kan deze verkenning niet worden uitgevoerd zonder de zorgprofessionals erbij te betrekken. “Het is belangrijk om de mensen om wie het gaat te betrekken bij SER-trajecten. Dat is noodzakelijk om te komen tot een goed advies dat breed gedragen wordt”, zegt Van Holstein. De verkenning moet eind dit jaar klaar zijn.

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws