Menu
Zorgen om achterblijvende loonstijging middengroepen

Is nivellering via cao’s een goede ontwikkeling? VCP-voorzitter Nic van Holstein sprak op NPO Radio1 in ‘Geld of je Leven’ zijn zorgen uit over deze trend, omdat middengroepen steeds meer onder druk staan.

De inflatie wordt steeds vaker in cao’s gecompenseerd met een bedrag in euro’s waardoor midden- en hogere functies feitelijk koopkracht inleveren. “Het begint een trend te worden waar ik mij zorgen over maak. Middengroepen zijn de klos: door de inflatie en achterblijvende loonstijging sluit het huishoudboekje steeds moeilijker. De zelfredzaamheid van gewone werknemers staat daarmee onder druk”, aldus VCP-voorzitter Nic van Holstein.

“Middengroepen kampen nu zelfs met triple nivellering: door nominale afspraken in de cao’s, via belastingen en via inkomensafhankelijke regelingen”, zei Van Holstein, die vorig jaar al waarschuwde voor de nivelleringsdrang. “Het loongebouw wordt zo bovendien ingedrukt, waardoor waardering van functies voor ervaring, vakmanschap en verantwoordelijkheid steeds moeilijker wordt. Leg dat als werkgever maar eens uit op een krappe arbeidsmarkt.”

Op de laatste vraag van presentator Hans van der Steeg antwoordde Van Holstein: “We zullen ermee moeten leven, want het is ook een kwestie van tering naar de nering zetten.” Daarbij hekelde hij het kabinet dat vorig jaar werkgevers opriep de lonen te verhogen om inflatie te compenseren, maar nu zelf onvoldoende boter bij de vis levert in de (semi-) collectieve sectoren.

Het gesprek in ‘Geld of je Leven’ vond plaats naar aanleiding van het nieuw akkoord over de cao voor gemeenteambtenaren. Van Holstein benadrukte niets af te willen doen aan tevredenheid over de cao, maar heeft zorgen over de bredere trend. De vakbond Professionals voor Decentrale Overheden (PDO), via de CMHF aangesloten bij de VCP, heeft het akkoord medeondertekend.

Luister hier naar het volledige fragment: Is nivellering via de cao een goede ontwikkeling?

Laatste nieuws

Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

17 april 2024

Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

Magazine Nationaal Ambtenarencongres 2024: Samen aan de slag met Sociale veiligheid

16 april 2024

Magazine Nationaal Ambtenarencongres 2024: Samen aan de slag met Sociale veiligheid

webinar arbeidsvoorwaarden

16 april 2024

Terugblik webinar over arbeidsvoorwaarden voor jongeren

Meer nieuws