Menu
Zorgen over almaar oplopende inflatie

De almaar oplopende inflatie is een groot punt voor zorg, niet alleen voor de lagere inkomens maar ook voor de middengroepen. De compensatiemaatregelen die het kabinet tot nu heeft genomen geven wel wat verlichting, maar het is niet voldoende. De stijgende inflatie zal aan veel CAO-tafels een belangrijk gespreksonderwerp zijn de komende tijd.

Besteedbaar inkomen

“Het is op zijn zachtst gezegd uitdagend om op de prijsstijgingen van deze omvang een adequaat antwoord te geven”, zegt VCP-beleidsmedewerker Amerik Klapwijk. “Om het besteedbaar inkomen op peil te houden, zijn loonsverhogingen alleen niet voldoende, ook lastenverlichting is nodig. Bovendien bestaat het risico van een loon-prijsspiraal, waarbij de stijgende lonen de inflatie alleen maar aanwakkeren. Tegelijk moeten we af van de naïviteit van politiek en werkgevers dat dit tijdelijk is. Ja de gasprijs zal, afhankelijk van de situatie in Oekraïne weer dalen, maar de hogere prijzen voor voedsel en andere producten zullen niet zomaar meer omlaag gaan.”

Energieprijzen

In januari waren de prijzen 6,4 procent hoger dan een jaar eerder, blijkt uit nieuwe CBS-cijfers. De almaar oplopende energieprijzen droegen voor bijna de helft bij aan de stijging, ook de prijzen van voedsel gingen weer flink omhoog. In december bedroeg de inflatie 5,7 procent. De Nederlandsche Bank verwacht dat hogere inflatie zal aanhouden tot in het volgende jaar.

Compensatie

Het kabinet heeft onder meer de energiebelasting verlaagd om huishoudens te compenseren voor de stijgende inflatie, maar het gaat nu zo hard dat veel mensen in de knel kunnen komen. Met name de prijs van gas en de daaraan gekoppelde warmteprijs hakken er stevig in, maar inmiddels werkt het ook door in de voedselprijzen, zegt VCP-beleidsmedewerker Amerik Klapwijk.

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws