Menu
Nic van Holstein persfoto

De uitbreiding van het steunpakket is volgens de VCP positief voor de werknemers van bedrijven die afhankelijk zijn van de steun. De VCP houdt echter zorgen over de positie van ouders die werken en opvang van kinderen moeten combineren. “Er zit bij ons best wat chagrijn nu er nog steeds geen oplossing is voor coronaverlof, ondanks de verwachtingen die vorig weekend gewekt zijn”, aldus VCP-voorzitter Nic van Holstein. “Het geeft werkende ouders momenteel veel stress, blijkt ook uit signalen uit onze achterban.”

Behoud van werkgelegenheid

Het kabinet trekt wederom extra geld uit noodzakelijk om de economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Nu het vaccin er is, kan de economische crisis hopelijk overbrugd worden en blijft er zoveel mogelijk werkgelegenheid behouden. De tegemoetkoming vaste lasten gaat verder omhoog, maar ook de vergoeding onder de loonsubsidie NOW gaat omhoog, zo werd vandaag bekendgemaakt. Dat is volgens de VCP positief voor de werknemers van bedrijven die afhankelijk zijn van de steun. Door de steunmaatregelen kunnen bedrijven veel werknemers door blijven betalen, waardoor ze niet op straat komen te staan. Toch houdt de VCP grote zorgen over de situatie op de arbeidsmarkt. “Onze aangesloten organisaties maken nu al melding van collectieve ontslagaanvragen, dat doet het ergste vrezen voor de toekomst”, zegt voorzitter Nic van Holstein. “De positieve werkloosheidscijfers lijken een stilte voor de storm. Hopelijk kunnen bedrijven met de extra steun werkgelegenheid zo lang mogelijk behouden.”

Thuiswerken goed faciliteren

De VCP is verder tevreden dat er na ons pleidooi extra ruimte blijft voor werkgevers om thuiswerkkosten te vergoeden. Bedrijven krijgen ook dit jaar extra vrije ruimte in de fiscale werkkostenregeling die ingezet kan worden voor thuiswerkvergoeding aan werknemers vanwege het thuiswerken. Verder loopt de vaste woonwerkkostenregeling voorlopig ongewijzigd door. Het is belangrijk dat werknemers goed gefaciliteerd worden door hun werkgever, nu zij langdurig moeten thuiswerken. Voor de toekomst wordt de mogelijkheid van een specifieke vrijstelling voor thuiswerkvergoeding onderzocht. Vanwege de bestrijding van Corona moet er zoveel mogelijk thuisgewerkt worden.

Uitblijven coronaverlof geeft chagrijn

Chagrijn en teleurstelling zijn er over het uitblijven van coronaverlof. VCP-voorzitter Van Holstein vindt dat het kabinet meer moet doen om thuiswerkende ouders te ontlasten. Veel mensen met kinderen kunnen nu nauwelijks hun werk doen omdat scholen en kinderopvang zijn gesloten. Werknemers en werkgevers moeten dat nu onderling regelen, maar dat geeft regelmatig spanning op de werkvloer. Om die reden stelden VCP, FNV en CNV eerder al voor om het calamiteitenverlof van toepassing te verklaren met compensatie voor werkgevers. “Wij pleiten hier al voor sinds begin vorig jaar, ook vanwege verplichte quarantaine, maar het blijkt lastig om een oplossing te vinden. Hoe langer het duurt hoe urgenter het probleem wordt.” De VCP blijft bij het kabinet dus aandringen op een regeling.

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws