16 mei 2012
Culemborg, 16 mei 2012
Zwaar koopkrachtverlies door Kunduz-akkoord
De maatregelen uit het Kunduz-akkoord om de overheidsbegroting onder de 3% te brengen, treffen de werkende Nederlanders fors in de portemonnee. Dat blijkt uit de eerste berekeningen van de MHP. Vooral de middengroepen worden weer zwaar getroffen, aldus MHP-duovoorzitter Bob van der Wal.
Gemiddeld gaan gezinnen die tussen de één en twee keer modaal verdienen, door de maatregelen er zo’n 1200 euro per jaar op achteruit, wat neerkomt op een koopkrachtdaling van zo’n 3,5 tot 4,1%. Ook de lagere inkomens worden niet ontzien en zullen eveneens met een koopkrachtdaling van 3,3 tot 3,8% te maken krijgen. De inflatie, die momenteel rond 2,3% ligt, komt daar voor iedereen nog bovenop, waardoor het koopkrachtverlies voor veel mensen volgend jaar gemakkelijk richting de 6% loopt.
Voor werknemers zit de ergste pijn in het afschaffen van de kilometervergoeding voor het woonwerkverkeer, die alleen al gemiddeld tussen de 1,8 en 2,0% van de koopkracht opslokt voor werknemers die 20 kilometer van hun werk wonen. Wie nog verder van het werk woont, wordt nog zwaarder getroffen door de belasting over de reiskostenvergoedingen.
Andere maatregelen die de MHP heeft doorberekend, zijn de btw-verhoging – die lagere inkomens 0,8% en hogere inkomens 0,9% koopkracht gaat kosten –, de bezuinigingen op de zorg, de nullijn voor ambtenaren en het niet verhogen van de belastingschijven en de heffingskortingen.
Extra zorgen maakt de MHP zich over het feitelijk afschaffen van de ontslagvergoeding, die volgens de MHP lijkt te worden verlaagd en omgezet in budget van-werk-naar-werkbegeleiding. ”De functie van de ontslagvergoeding is ook dat mensen die hun baan verliezen, een overbrugging krijgen om een baan te vinden. De kans dat mensen van boven de 50 een nieuwe vaste baan vinden, is 2%. Dat betekent dat wie straks ontslagen wordt, met een grote armoedeval te maken kan krijgen”, waarschuwt Van der Wal.