Menu
FvOv voorzichtig positief over tijdelijke toelage leraren

Onderwijsvakorganisatie FvOv vindt de tijdelijke toelage voor leraren, schoolleiders en ander personeel op scholen met leerachterstanden een stap in de goede richting. De problemen zijn op deze scholen ook het grootst. Maar voor het wegwerken van de personeelstekorten in het onderwijs zijn volgens voorzitter Jilles Veenstra structurele maatregelen nodig. “Het onderliggende probleem is hiermee niet opgelost.”

Basis

De VCP ondersteunt het standpunt van de FvOv. “De basis van het onderwijs moet op orde zijn. Daar hebben wij ons hard voor gemaakt bij het SER-advies voor gelijke kansen in het onderwijs eerder dit jaar. De leerachterstanden tijdens corona hebben andermaal laten zien hoe groot de problemen zijn”, zegt beleidsmedewerker Amerik Klapwijk. De VCP maakt zich wel zorgen over de fiscale behandeling van de toelage. Klapwijk is bang dat de toelage zal worden aangemerkt als bijzondere heffing, waardoor onderwijspersoneel minder overhoudt dan wordt gesuggereerd.

Corona

Vandaag kondigde minister Slob (Onderwijs) aan dat personeel op scholen met veel achterstanden de komende twee jaar een toelage krijgt van gemiddeld 8 procent van hun loon. De maatregel is bedoeld om achterstanden als gevolg van de coronapandemie in te lopen. Daarnaast moet het aantrekkelijker worden om op deze scholen te gaan werken. De maatregel geldt voor het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs.

Waterbedeffect

FvOv-voorzitter Veenstra zegt dat de onderwijssector als geheel met de maatregel weinig opschiet. Hij vreest voor een waterbedeffect. “Het wordt nu aantrekkelijker op een bepaalde school te gaan werken, maar dat betekent dat op andere scholen leraren wegtrekken. Er zijn gewoon structureel te weinig docenten. Voor dit jaar komt de maatregel sowieso te laat. Leraren besluiten voor de zomer al wat ze na de vakantie gaan doen.” Onderwijsvakbond FvOv is via vakorganisatie CMHF bij de VCP aangesloten.

Kansarmen

Door de maatregel gaat een leraar op een school met leerachterstanden er tijdelijk gemiddeld bruto 350 euro per maand op vooruit. Ongeveer 1300 scholen komen voor de toelage in aanmerking. Het geld komt uit het Nationaal Programma Onderwijs, dat bedoeld is om de achterstanden van leerlingen weg te werken die ze als gevolg van corona hebben opgelopen. Vooral kansarme kinderen en jongeren hebben er last van gehad dat ze niet naar school konden.

Laatste nieuws

pensioenlab

22 mei 2024

Bijeenkomst PensioenLab: Een Succesvolle Afsluiting

coalitieakkoord

16 mei 2024

Eerste reactie VCP: Gemengde gevoelens bij hoofdlijnenakkoord 2024-2028

acties vakbonden vroegpensioen

15 mei 2024

Vakbonden: ‘Onvermijdelijk hardere acties als regeling er niet komt’

Meer nieuws