Menu
Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

Vakbond De Unie maakt zich grote zorgen over het dalende koopkrachtniveau van haar leden. Tijdens het recente ledencongres van De Unie was dit een belangrijk thema. In Culemborg waren honderden leden voor dit vierjaarlijkse event bijeen gekomen.

Unie-voorzitter Reinier Castelein benadrukte dat het koopkrachtverlies niet alleen merkbaar is in de boodschappen, maar ook de waarde van salarissen en pensioenen aantast.
‘De vaste lasten rijzen de pan uit’
Om zijn standpunt te onderbouwen heeft Castelein onderzoek laten doen naar de prijsstijging van boodschappen in de afgelopen vijf jaar. Het resultaat is schokkend: de prijzen zijn met meer dan 55% gestegen bij Vomar en 43% bij Albert Heijn. In de Telegraaf stelde Castelein bovendien: “Mensen verliezen grip op vaste lasten. De vaste lasten van middeninkomens rijzen de pan uit.”
VCP-voorzitter Nic van Holstein noemt het een helder signaal van De Unie: “Dat signaal over koopkracht en middeninkomens blijven wij vanuit Vakcentrale voor Professionals zeker oppakken. Onze eerder oproep aan politiek was duidelijk: houdt professionals en middengroepen op de radar. Tijd om die oproep binnenkort kracht bij te zetten.”

Afscheid van Klaartje de Boer
Naast de aandacht voor koopkrachtverlies, nam De Unie tijdens het congres ook afscheid van Klaartje de Boer. De Boer was 14 jaar lang als beleidsmedewerker pensioenen werkzaam bij de VCP en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de pensioendiscussie binnen de vakcentrale. Castelein drukte vanuit De Unie zijn waardering uit voor de inzet van De Boer.

 

Foto credit: Dirk Hol

De unbie klaartje

Laatste nieuws

coalitieakkoord

16 mei 2024

Eerste reactie VCP: Gemengde gevoelens bij hoofdlijnenakkoord 2024-2028

acties vakbonden vroegpensioen

15 mei 2024

Vakbonden: ‘Onvermijdelijk hardere acties als regeling er niet komt’

De Participatiewet schiet tekort, fundamentele verbeteringen nodig

14 mei 2024

De Participatiewet schiet tekort, fundamentele verbeteringen nodig

Meer nieuws