Menu
Oproep VCP, FNV en CNV: Nu maatregelen nodig om werkende ouders te ondersteunen

Door de lockdown neemt de druk op werkende ouders verder toe en wordt het gevaar op uitval en verzuim steeds groter. Vakbonden FNV, CNV en VCP pleiten in een brief  aan de Tweede Kamer opnieuw voor maatregelen zoals coronaverlof en/of een coronafonds om de situatie van honderdduizenden Nederlandse werknemers werkbaar te houden en werkgevers daarvoor te compenseren.

Nederland loopt achter

Ondanks meerdere oproepen van de vakbonden heeft het kabinet tot nu toe geen maatregelen genomen om ouders – die werk combineren met opvang en thuisonderwijs – tegemoet te komen. Hierin loopt Nederland nog ernstig achter op andere Europese landen als België en Duitsland die werkende ouders al extra betaald verlof toekennen. “Het huidige stelsel van verlofregelingen schiet tekort in tijden van Corona. Werkende ouders staan enorm onder druk. Het kabinet is aan zet om maatregelen te nemen om de druk op werkende ouders af te nemen en uitval te voorkomen”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.

Coronaverlof en coronafonds

FNV, CNV en VCP vragen de regering om een ruimhartig betaald verlof gedurende de periode dat scholen en kinderopvang zijn gesloten. Omdat niet alle werkgevers financiële ruimte hebben om dit zelf te dragen, stellen de vakbonden voor om calamiteitenverlof voor deze periode van toepassing te verklaren. Werkgevers kunnen hiervoor worden gecompenseerd vanuit de overheid. Dit zou ook kunnen door het instellen van een zogenaamd coronafonds. Hieruit kunnen werkgevers worden gecompenseerd voor de uren dat werknemers niet in staat zijn om te kunnen werken, terwijl werknemers wel hun loon krijgen doorbetaald.

Snelheid geboden

Verder benadrukken de vakbonden dat snelheid is geboden om werkende ouders te ontlasten om te voorkomen dat zij uitvallen. Het kabinet heeft met de NOW en de TVL laten zien dat de overheid in staat is om op korte termijn met werkbare regelingen te komen. Als de politieke wil er is, moet het ook lukken om snel een regeling te ontwikkelen die werkende ouders tegemoet komt, aldus de werknemersorganisaties.

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws