Menu
Pensioenwoordvoerder VCP YP: de kunst van het overtuigen

Een grote leerervaring. Zo kijkt Anne Buningh terug op haar functie van pensioenwoordvoerder bij VCP Young Professionals. “Je hoeft geen techneut te zijn om anderen te overtuigen.”

Als pensioenwoordvoerder is Anne Buningh (26) een van de gezichten geworden van VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van de VCP. Ruim een jaar geleden stapte ze in de functie, met het doel de belangen van jongeren rond pensioen beter op de kaart te zetten.

Hoe kijk je terug op die periode?
“Ik vond het voor alles uiterst leerzaam. Ik heb de kans gekregen mijn kennis over pensioenen aanzienlijk te verbreden. Binnen de VCP en de Werkgroep Pensioenen in het bijzonder is een schat aan kennis aanwezig. Daar heb ik volop gebruik van kunnen maken.”

Wat heb je met die kennis gedaan?
“Ik heb geleerd om mijn kennis met anderen te delen, en dat niet alleen: als pensioenwoordvoerder heb je ook een missie. Je wilt anderen ervan overtuigen dat in de pensioendiscussie de positie van jongeren aandacht moet krijgen die het verdient. Dat is met name belangrijk met het oog op de stelselherziening.”

Kun je een voorbeeld geven?
“Als pensioenwoordvoerder maak je onder meer deel uit van het zogeheten jong-oud platform, waarin jongeren- en ouderenorganisaties reageren op het beleid. Je kunt wel stellen dat ik binnen dit forum de fundamenten van het polderen heb leren kennen: draagvlak is key, snelheid kan een goed idee soms juist teniet doen en de kracht van herhaling moet je niet onderschatten. Het is mooi om te zien dat anderen je standpunt op een bepaald moment gaan herhalen, en ook nog in jouw eigen bewoordingen. Dat gaat echt niet vanzelf, je moet er soms voor knokken. Dat het uiteindelijk lukt, zie ik toch wel als een van mijn hoogtepunten als pensioenwoordvoerder.”

Wat heb je verder bereikt?
“Persoonlijk kijk ik met een heel goed gevoel terug op het Pensioenlabel, dat in een oogopslag inzicht biedt in je pensioen als werknemer. VCP YP heeft het concept de afgelopen maanden neergezet, en met succes: in de Tweede Kamer zijn er vragen over gesteld. Daarnaast vond ik het geweldig om in PensioenPro een artikel geplaatst te krijgen over de positie van jongeren en pensioen. Dan kun je als VCP YP echt goed laten zien waar je voor staat. Het oprichten en voorzitten van de denktank Pensioen binnen VCP YP is ook zeker een hoogtepunt. Maandelijks met een club jonge enthousiastelingen brainstormen over pensioen, vormde een bron van inspiratie voor mijn woordvoerderschap.”

Wat zou je aan je opvolger willen meegeven?
“Wat ik zou willen meegeven is dat je geen techneut hoeft te zijn voor deze functie. Natuurlijk is kennis heel belangrijk, maar je moet het ook leuk vinden om anderen te leren overtuigen.. Verder is het heel verstandig om in een vroeg stadium in relaties te investeren, dat betaalt zich altijd uit! Een pensioenwoordvoerderschap is een functie met verantwoordelijkheid, wat het soms ook best spannend maakt. Maar je weet wat ze zeggen: de echte uitdaging ligt tussen angst en je comfort zone in. Ook leer je hoe in het Haagse de hazen lopen en hoe je anderen in woord en geschrift kunt overtuigen. Het voelt heel goed als je daar meters in maakt.”

Is de functie van pensioenwoordvoerder bij VCP YP iets voor jou? Bekijk hier onze vacature!

Laatste nieuws

pensioenlab

22 mei 2024

Bijeenkomst PensioenLab: Een Succesvolle Afsluiting

coalitieakkoord

16 mei 2024

Eerste reactie VCP: Gemengde gevoelens bij hoofdlijnenakkoord 2024-2028

acties vakbonden vroegpensioen

15 mei 2024

Vakbonden: ‘Onvermijdelijk hardere acties als regeling er niet komt’

Meer nieuws