Menu
thuiswerken

De VCP waarschuwt voor de gevolgen van veelvuldig telewerken thuis. Werknemers lopen het risico op stress gerelateerde klachten, zoals een burn-out. De VCP adviseert mensen die door omstandigheden gedwongen zijn om thuis te werken goed voor zichzelf te zorgen, om zo de werkdruk zoveel mogelijk te beperken. De VCP reageert hiermee op vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS over werken achter het beeldscherm.

Constant bereikbaar

Veel mensen die door de corona-crisis thuis werken, moeten hun draai vinden om de werkdag zo optimaal mogelijk door te komen. “Ze hebben het gevoel dat ze de hele dag bereikbaar moeten zijn, waardoor het lastig is om even los te komen van alles. Dat verhoogt het risico op stress”, zegt VCP beleidsmedewerker Amerik Klapwijk.

Nieuwe balans

Zeker mensen die niet gewend zijn om thuis te werken lopen nu extra risico, zegt Klapwijk. “Het telewerken zelf is voor hen al nieuw, maar door de corona-crisis is het nog extra ingewikkeld door bijvoorbeeld ruimtegebrek thuis en onderwijstaken voor de kinderen. Werknemers moeten in korte tijd een nieuwe balans zien te vinden. Het zou werkgevers sieren hierover het gesprek aan te gaan met hun werknemers en ook te helpen met de juiste thuiswerkomstandigheden. De verantwoordelijkheid van de werkgever voor gezond en veilig werken valt niet ineens weg, omdat mensen nu (verplicht) thuis werken.”

Toename beeldscherm-uren

Uit cijfers die vandaag door het CBS zijn gepubliceerd blijkt dat het aantal uren dat mensen achter een beeldscherm doorbrengen flink is gestegen de afgelopen jaren. Gemiddeld gaat het om vier uur per dag, met uitschieters naar zes uur. “Door de corona-crisis zal dat cijfer nu eerder hoger dan lager zijn”, zegt VCP-beleidsmedewerker Amerik Klapwijk. Met name hoger opgeleide werknemers brengen veel tijd achter de computer door.

Planning

De VCP adviseert werknemers thuis een goede planning te maken en heldere afspraken te maken met de werkgever over hoe ze hun werk thuis vormgeven. Zo zou je kunnen denken aan twee keer per dag tijd inruimen om antwoord te geven op binnengekomen berichten. Dit is natuurlijk niet voor iedereen realistisch, dus kijk naar wat voor jou goed werkt en spreek hierover met de werkgever. Verder is het raadzaam om regelmatig op te staan, voor een kop koffie of een frisse neus, uiteraard met inachtneming van de RIVM-richtlijnen. “Je moet je zelf regelmatig opladen, dat is niet alleen belangrijk voor jezelf maar ook voor de organisatie waar je werkt.”

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws