Menu
Sociaal veilig samenwerken

Sociale veiligheid op de werkvloer is meer dan alleen een wettelijke verplichting. Het is een cruciale voorwaarde voor een gezonde en productieve werkomgeving.

De VCP zet zich in voor een cultuur van inclusie en respect, waar diversiteit wordt omarmd en waar iedereen zich vrij voelt om te zijn wie hij of zij is. In het eerder verschenen artikel ‘Sociaal veilig samen werken: een reflectie‘ besprak Amerik Klapwijk de actuele stand van zaken rondom sociale veiligheid op de werkvloer.

Helaas is de realiteit weerbarstig. Ongewenst gedrag, intimidatie en discriminatie komen nog steeds te vaak voor. Dit kan leiden tot stress, angst en zelfs burn-out. Het is dan ook van essentieel belang dat er iets op korte termijn aan gedaan wordt.

Omstanderstraining

Een krachtige tool in de aanpak van onveiligheid is de omstanderstraining. De VCP is dan ook verheugd over de lancering van deze gratis omstanderstraining van Stichting van de Arbeid. Het is ontwikkeld met subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en is toegankelijk voor iedereen die zich wil inzetten voor een veilige en prettige werkomgeving.

De omstanderstraining leert je wat ongewenst gedrag is en hoe je kunt handelen wanneer je het op de werkvloer ziet. De focus ligt op jouw veiligheid, waarbij je leert verschillende veilige acties te ondernemen. Daarnaast richt de training zich op het beschermen van de persoon die het ongewenste gedrag ervaart, met acties die de aandacht van die persoon afleiden.

De training is relevant voor:

  • Werkgevers: Investeer in het welzijn van uw medewerkers en creëer een veilige werkomgeving waar iedereen zich optimaal kan ontplooien.
  • Medewerkers: Leer hoe je ongewenst gedrag kunt herkennen en bespreekbaar kunt maken.
  • Managers: Draag bij aan een cultuur van openheid en veiligheid binnen uw team.
  • ZZP’ers: omdat je vaak alleen werkt en deze vaardigheden nodig hebt om jezelf en anderen te beschermen tegen ongewenst gedrag op de werkplek.

De trainingen vinden tot 2026 plaats in verschillende steden in Nederland, ze duren 3 uur en zijn gratis te volgen. Na de training ontvangen deelnemers een link naar de E-learning. Op deze manier kunnen ze de stof nog eens rustig nalezen en oefenen wanneer het hen uitkomt.

Ga naar de website en schrijf je in voor de omstanderstraining!

Laatste nieuws

coalitieakkoord

16 mei 2024

Eerste reactie VCP: Gemengde gevoelens bij hoofdlijnenakkoord 2024-2028

acties vakbonden vroegpensioen

15 mei 2024

Vakbonden: ‘Onvermijdelijk hardere acties als regeling er niet komt’

De Participatiewet schiet tekort, fundamentele verbeteringen nodig

14 mei 2024

De Participatiewet schiet tekort, fundamentele verbeteringen nodig

Meer nieuws