15 juni 2022
Losliggende snoeren, een verkeerd afgesteld beeldscherm, te hoge werkdruk: risicovolle situaties op de werkvloer zijn er in allerlei soorten en maten. Maar veel organisaties en bedrijven hebben er te weinig oog voor. De week van de RI&E (20 – 24 juni) draait daarom dit jaar om bedrijfsblindheid. De VCP werkt binnen het Steunpunt RI&E samen aan afspraken om werk veiliger en gezonder te maken.
Een RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) is al 25 jaar verplicht, maar veel bedrijven maken er geen werk van. En als ze het doen, is het vaak niet voldoende. Dit speelt vooral in kleine ondernemingen. “Veel ondernemers denken dat ze de risico’s wel kennen, en daar gaat het juist mis. Pas als ze actief aan de slag gaan met een RI&E, zien ze wat er nog te verbeteren valt”, zegt VCP-beleidsmedewerker Amerik Klapwijk. “Een RI&E moet bovendien worden bijgehouden. Denk bijvoorbeeld aan hybride werken, waarover de SER dit jaar een advies uitbracht.”
Op de website van de RIE zit een nieuwe routeplanner die inzichtelijk maakt wat nodig is om een RI&E in orde te maken. Sinds kort zit daar ook een module bij die aandacht besteedt aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en wat je daar als ondernemer aan kunt doen. Terecht, vindt de VCP, die al langer aandacht vraagt voor stress en psychische werkdruk. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out.
“Mensen moeten veilig kunnen werken. Werkgevers spelen daar een belangrijke rol in, door op alle fronten waakzaam te zijn. Soms kun je gevaarlijke situaties eenvoudig voorkomen, maar er zijn risico’s waar je minder snel op let. Een burn-out kan maanden op de loer liggen zonder dat iemand iets merkt, en opeens is het dan te laat. Werknemers op hun beurt moeten ook goed voor zichzelf zorgen: neem even pauze, haal een frisse neus en hou contact met je collega’s”, zegt VCP-beleidsmedewerker Amerik Klapwijk.