Menu
uitkerinsglasten

In de gezondheid van mensen komen veel problemen in het land bijeen.

“Te duur gezond eten, verslechterende leefomgeving, slechte woningen, steeds hogere kosten van zorg met mindere beschikbaarheid en arbeidsomstandigheden die helaas te vaak onvoldoende is. Al deze zaken leggen een enorme druk op de gezondheid van mensen, met alle gevolgen van dien”, zegt Amerik Klapwijk, beleidsmedewerker van de VCP.

Na de SER komen nu ook de gezondheidsfondsen met een urgente oproep dat het anders moet.

Beter beleid

De levensverwachting van mensen in Nederland blijft stijgen, maar dat wil niet zeggen dat dat allemaal gezonde levensjaren zijn. Er zijn steeds meer mensen met chronische aandoeningen, en de toenemende vergrijzing zorgt voor een steeds groter beroep op de zorg. Ok zijn er grote gezondheidsverschillen tussen groepen mensen. Hoewel gezondheidsverschillen er altijd zullen zijn, was de Sociaal-Economische Raad eerder dit jaar al van mening dat als we echt een beter beleid willen dan zullen alle ministeries meer rekening moeten gaan houden met de gevolgen van hun beleid voor mensen. Te vaak is er beleid van het ene ministerie dat beleid van het andere ministerie teniet doet. Slechte arbeidsomstandigheden legt een druk op de zorgvraag. Bezuinigingen op het onderwijs werken uiteindelijk vaak negatief door op de gezondheid. Minder gezonde mensen verhogen de uitkeringslasten, verminderen de productiviteit en verlagen de (toekomstige) belastinginkomsten.

Manifest

Afgelopen week kwamen de Samenwerkende Gezondheidsfondsen uit met een manifest en een visiedocument. De Gezondheidsfondsen maken zicht grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders en de gevolgen die dat gaat hebben op toekomstige welvaart en welzijn. De oorzaken  zitten volgens de fondsen in meerdere dingen. Van ongezond leven dat goedkoper is dan gezond leven tot vergrijzing, van tekorten aan medicijnen tot zorginfarct en daarnaast de verslechtering van leefomgeving en klimaat. De fondsen roepen de overheid en bedrijfsleven op om het tij te keren en fundamentele veranderingen door te voeren.

Lees ook andere berichten over dit onderwerp:

Laatste nieuws

Logo VCP YP

11 juli 2024

VCP YP: Uitnodiging bijeenkomst Prinsjesdag

Verlenging IOW

3 juli 2024

Beleidsonderzoek ‘Pensioenopbouw in balans’ gepubliceerd

zomerstop

3 juli 2024

Een lange nieuwsbrief en korte zomerstop

Meer nieuws