Menu
lonen verhogen

Het Centraal Planbureau (CPB) kwam onlangs met een beschouwing bij het Centraal Economisch Plan (CEP). Een beschouwing over de arbeidsmarkt krapte en de mogelijkheden om daar iets aan te doen. Er is geen simpele oplossing, maar duidelijk is dat het CPB oproept tot het maken van keuzes, het verhogen van de lonen en te investeren in sociale en technologische innovatie. De Vakcentrale voor Professionals (VCP) roept al jaren op tot deze stappen en is blij dat het CPB zich achter onze oproepen schaart.

Krapte is structureel

De demografische ontwikkelingen zijn de grootste veroorzaker van de krapte doordat er ouderen uit het werkproces stappen, maar tegelijk ook zorgen via hun consumptie en zorgvraag voor een arbeidsvraag. Dit betekent dat de arbeidsproductiviteit omhoog moet en er keuzes gemaakt moeten worden over wat we wel en niet kunnen doen. De VCP heeft in dit kader herhaaldelijk aandacht gevraagd voor de achterblijvende investeringen in sociale en technologische innovatie die de arbeidsproductiviteit moeten verhogen. Helaas blijkt Nederland hier nog steeds te weinig stappen in te zetten.

Concurrerend op arbeid is niet innovatief

De VCP heeft daarnaast geconstateerd dat meer werken of ambitie hebben in veel gevallen vrijwel niet lonend is. (link) Er is teveel inkomensondersteuning nodig om mensen een leefbaar inkomen te geven, hierdoor is er een grote druk ontstaan op de belastingen en de marginale druk. De VCP ziet de marginale druk voor middengroepen als een probleem en pleit voor noodzakelijke verlaging hiervan. Daarnaast is, zoals het CPB nu ook erkend, het van belang dat lonen over de hele linie omhoog gaan, omdat dat investeringen in innovatie kan aanwakkeren en er betere keuzes worden gemaakt op de arbeidsmarkt.

Lees hier ons Position Paper rondetafelgesprek InvestNL dd. 28 mei 2018.

Laatste nieuws

Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

17 april 2024

Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

Magazine Nationaal Ambtenarencongres 2024: Samen aan de slag met Sociale veiligheid

16 april 2024

Magazine Nationaal Ambtenarencongres 2024: Samen aan de slag met Sociale veiligheid

webinar arbeidsvoorwaarden

16 april 2024

Terugblik webinar over arbeidsvoorwaarden voor jongeren

Meer nieuws